Fejlesztés

2022.06.15. 17:15

Új irodaházat is épít az Optigép Kft. Békésen

A nyitórendezvénnyel megkezdődött a mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó békési Optigép Kft. több mint félmilliárd forintos, több fejlesztésből álló beruházása szerdán délelőtt. Az eseményen rakták le a cég épülő, közel ezer négyzetméteres irodaépületének alapkövét is.

Kálmán Tibor és Patkás János helyezte el a beruházás alapkövét /Fotó: Jenei Péter/

– Folyamatosan fejlesztjük a kft.-t, a gyártást, az informatikai hátteret, az épületeket, az infrastruktúrát és a hatékonyság növelése érdekében szinte évenként új gépeket szerzünk be. A szerdán elkezdődött komplex projekt azonban a beruházás nagysága és összetettsége miatt is különlegesnek számít az Optigép életében – fogalmazott köszöntőjében Patkás János. Az Optigép Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a fejlesztés részeként egy 274 négyzetméteres fedett színnel bővítették összeszerelő műhelyüket, amely egyrészt rakodó térként, másrészt speciális hidraulikusan csukható adapterek járatásának elvégzésére és tesztelésére szolgál. A cég hegesztő műhelyének tetőszerkezetére 50 kiloWattos napelemrendszer került. A termelés hatékonyságának növelése érdekében két hegesztő robotot szereztek be, és egy új szervert ugyancsak üzembe helyeztek. Emellett megújítják a társaság marketingjét is.

A projekt legjelentősebb részeként pedig egy teljesen új, közel 963 négyzetméteres irodaházat építenek. 

Az Optigép exportpiaci növekedése gazdasági és marketing okokból is indokolttá tette a beruházást.

Patkás János ennek kapcsán kiemelte, a jelenleg több épületben, szétszórtan elhelyezkedő egységeiket így egy modern, új központi épületbe szervezik majd össze. Mindez jelentősen növeli a hatékonyságot, illetve csökkenti a rezsiköltségeket. Az épületben kialakított helyiségekben termelést elősegítő és előkészítő tevékenységek kapnak majd helyet, szociális részleget, étkezőhelyiséget egyaránt kialakítanak. Oktató és bemutató termeket szintén létrehoznak. A fejlesztés várhatóan még idén elkészül, és előreláthatólag decemberben vagy jövő januárban adják majd át.

 

A fejlesztéssorozat 261 millió forintos pályázati támogatás és ugyanekkora saját forrás mellett valósul meg. Elhangzott, az Optigép Kft. 1993-ban alakult egy mezőgépekkel foglalkozó gyáregység jogutódjaként mintegy harminc munkavállalóval. A telephelyen gyakorlatilag az 1950-es évektől foglalkoznak mezőgazdasági gépgyártással, -fejlesztéssel és –értékesítéssel. A cég napjainkban mintegy 150 embernek ad munkát, fő profiljuk továbbra is a mezőgazdasági gépgyártás, legfontosabb termékeik a napraforgó- és kukorica-betakarító adapterek. Gépeiket 15-20 országba értékesítik Európa mellett például Kanadába és az Egyesült Államokba is.  

Az ügyvezető igazgató elmondta, folyamatosan fejlesztik a technológiát a termelékenység és a hatékonyság növelése érdekében.

Ezt a célt szolgálják a szerdán bemutatott projektben beszerzett hegesztő robotok is. Tavaly pedig például lézervágó berendezéssel bővítették eszközállományukat, amivel csöveket és zárt szerelvényeket is tudnak vágni, illetve üzembe állítottak egy új, 260 tonnás, négyméteres CNC hajlítógépet is.

A város meghatározó cége

Az új irodaépület alapkövét Patkás János ügyvezető igazgató és Kálmán Tibor, Békés polgármestere helyezte el a szerdai nyitórendezvény keretében. Kálmán Tibor lapunknak elmondta, az Optigép Kft. évtizedek óta mind munkáltatóként, mind a helyi gazdasági élet egyik fontos szereplőjeként a város egyik meghatározó cége.

– A kft. több területen is példát mutat, egyebek mellett arról is ismerik, hogy megbecsüli a náluk dolgozó munkavállalókat – fogalmazott a polgármester. – A mostani beruházás pedig még inkább megerősíti, hogy az Optigépben van erő, van lendület, van jövő, van innováció. Mindez mindannyiunk számára jó, és nagyon fontos megjegyezni, hogy nem csak Magyarországra, hanem egész Európába és a tengeren túlra is szállítanak termékeikből.

Mint kiemelte, jó kapcsolatot ápolnak mind Patkás János ügyvezetővel, mind az egész céggel: – A kft. jó partnere az önkormányzatnak, és nagyon fontos része Békés életének – hangsúlyozta a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában