Gyermekvédelem

2022.06.16. 17:00

Támogatják a rászoruló családokat Békéscsabán

Számos módon segíti az önkormányzat a gyermekes családokat, köztük a rászorulókat – derült ki abból a beszámolóból, amely a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról szólt, illetve nemrég került napirendre a városi közgyűlés ülésén.

L. B.

A dokumentum szerint 57 ezer 375-en éltek állandó jelleggel­ előző év végén Békéscsabán. Közülük több mint 16 ezren voltak 30 év alattiak: nagyjából 7 ezren voltak 14 év alattiak, 4 ezren 15 és 22 év közöttiek, 5 ezren pedig 23 és 30 év közöttiek. A fiatalok közül 433-an voltak jogosultak rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, ők 246 családban éltek, a famíliák fele egyszülős. 

A város életkezdési támogatással segíti az újszülötteket. A Csaba Baba-program keretében 236 esetben állapítottak meg támogatást, és több mint 10 millió forintot fizettek ki. A Békéscsaba hazavár! programmal pedig igyekeznek hazacsábítani, itthon tartani a fiatal szakembereket. Felsőoktatási hallgatói ösztöndíjat tavaly hét ifjú számára állapítottak­ meg, a korábbi döntések alapján történt kifizetésekkel együtt erre a célra 1,76 millió forintot fordítottak. Életkezdési támogatást szintén heten kaptak, nekik 2,1 millió forintot fizettek ki. 

Gyerekeket, családokat érintő gondok miatt tavaly a család- és gyermekjóléti szolgálathoz 167 jelzés futott be, ezek fele a köznevelési intézményekből, főleg igazolatlan hiányzások miatt. Ilyenkor elindult egy gondozási folyamat, valamint az is előfordult, hogy a gondozás során újabb jelzés érkezett, amely megerősítette, hogy ezekben a családokban sokrétű, sokszor halmazati problémák lépnek fel. A rendőrségtől 28 megkeresés érkezett, jellemzően gyermekek által elkövetett bűncselekmények, szabálysértések, valamint családon belüli erőszak miatt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában