Galériával / Videóval

2022.06.10. 19:57

Szőke Damján lett Békés megye KicsiNagykövete

A Magyarság KicsiNagykövete Országos Verseny Békés megyei döntőjét és díjátadó gáláját rendezték pénteken a gyulai Almásy-kastély Stefánia-szárnyában. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy a 10–12 éves korosztályba tartozó diákok büszkén képviseljék lakóhelyük, megyéjük és hazájuk értékeit, teremtsenek összetartó, jó közösséget, vigyék hírét a helyi kultúrának, gasztronómiának és sporteseményeknek.

Papp Gábor

/Fotó: Lehoczky Péter/

Történelmi környezetben versenyezhettek azok a diákok, akik már ilyen fiatalon érdeklődnek a helyi értékek iránt, akiknek már ilyen fiatalon érdeklődésük középpontjába került, hogy lakóhelyükön, megyéjükben, közvetlen környezetükben melyek a legfőbb történelmi, építészeti, kulturális és természeti értékek – fogalmazott köszöntőjében dr. Görgényi Ernő. A város polgármestere elmondta, vannak a különlegességek között olyanok, amelyeket mások kevésbé ismernek, de talán lehetőségünk nyílik arra, hogy minél többeknek bemutassuk azokat. 

S tudjuk, hogy mik azok az értékek, nevezetességek, látnivalók, amelyek miatt az egész országból és még külföldről is elutaznak hozzánk mások, hogy gyönyörködjenek abban, amit mi nap, mint nap láthattunk – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő. A polgármester kifejtette, a megmérettetésre idén Békés és Borsod megyéből jelentkezett a legtöbb diák.

– A fiatalok felkészültségükkel bizonyították, hogy kezeikben jó helyen lesz a jövő – tette hozzá.

Gaal Gergely országos főmentor úgy fogalmazott, ha valaki szereti a hazáját, akkor kevés nagyobb öröm lehet számára, minthogy tudja, az országának van jövője. 

A jövő legfőbb biztosítéka pedig az, hogy élnek hazánkban olyan tehetséges fiatalok, akik tovább viszik a nemzeti kultúrát – folytatta a gondolatot. Mint mondta, pénteken, Gyulán is olyan diákokkal találkozhatott, akik munkájukkal megerősítették, vannak olyan fiatalok, akik képesek arra, hogy megjelenítsék Magyarországot, hazánk csodálatos értékeit.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, a megyei program fővédnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott munkájával nagyon sokat tett hozzá a verseny sikeréhez, a sokrétű ismeretek megszerzéséhez. Mint mondta, a fiatalok olyan kérdéseket vizsgáltak, amelyek későbbi életükben is meghatározóak lesznek. Úgy vélekedett, a pénteki napon mindenki győztesen távozhatott, mindenki kiválóan teljesített.

Dr. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese elmondta, a pénteki program is megmutatta, hogy a kütyük nyomkodása mellett van másfajta, értelmes és fontos időtöltés is, és a 10-12 éveseknek sem kell feltétlenül összenőni a mobiltelefonjaikkal. 

A Magyarság KicsiNagykövete rendkívüli kezdeményezés, hiszen a gyermekeket az egyik legszebb nyelven, a játék nyelvén szólítja meg, miközben olyan értékeket állít középpontba, mint az együttélés, a kiállás, a tartás. Az esemény szól arról is, hogy saját munkánkkal miként segíthetjük a közös ügyek megvalósulását – részletezte a rendezvény egyik legfőbb üzenetét. Mint mondta, az esemény kiválóságát jelzi, hogy a program országos fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök. 

A miniszterhelyettes emlékeztetett arra, hogy tavaly 681-en indultak a versenyen, idén pedig csak Békés és Borsod megyében közel háromezren. Szólt arról, hogy a kis diplomaták szorgalmasan dolgozhatnak, konferenciákat, intézményeket látogathatnak, programokon vehetnek részt, és hamarosan a külhoni gyerekek számára is megtartják a megmérettetést.

Szőke Damján lett a KicsiNagykövet

A Békés megye KicsiNagykövete címet Szőke Damján, a Gyulai Dürer Albert Általános Iskola diákja érdemelte ki. Felkészítője Török Balázs. Az országos fináléban is Damján képviselheti majd Békés megyét.

Békés megye KicsiAtasséja címet hárman kapták meg. A kulturális attasé Római Virág, a békési Dr. Hepp Ferenc Általános iskola diákja, a sportattasé pedig Kis Norbert lett, aki szintén a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola tanulója. Mindkettőjüket Ráczné Erdei Krisztina készítette fel.  Az agráratassé Kerekes György lett Mezőhegyesről, akit Zsóriné Kovács Márta és édesanyja készítette fel a versenyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában