Zarándokok a pusztában

2022.06.07. 10:40

Orosházáról majd harminc kilométert gyalogoltak

A Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület szervezésében ötödik alkalommal gyülekeztek hétfőn korán reggel az orosházi katolikus templom kertjében, majd indultak zarándokútra a jelentkezők. Viczián Zoltán vezetésével haladtak a felújított marosháti piros túra útvonalon végcéljuk, a kopáncsi Árpád-kori templom felé.

Csete Ilona [email protected]

Fotók: BMH

A regisztráció és Iványi László plébános áldását követően vágtak neki a hosszú zarándokútnak, több megállóhelyet is beiktatva. A célhoz majd százan értek délután, ahol a tótkomlósi polgármester, Zsura Zoltán köszöntötte a zarándokokat, elismerését kifejezve kitartásukért. A célba érkezők felkötötték a zarándokkeresztre az ötödik zarándokszalagot.

Viczián Zoltán és követői nem csak természetkedvelők, de kitartásukat, szervezőkészségüket évről-évre bizonyítják: a kijelölt útvonalat, a kápolnát, annak a környezetét is rendezik, a jelzéseket frissítik. A Tótkomlós Turizmusáért Egyesülettel együttgondolkodva fáradoznak azért, hogy a szokásos, ünnepekhez kapcsolódó programokat sikerrel lebonyolíthassák a katolikus püspökséghez tartozó kápolnánál.

A résztvevőkről megtudtuk, tíz kerékpáros is csatlakozott hozzájuk Debrecenből, illetve feltűntek lovasok is a határban.

A tikkasztó melegben érkezőket harangszó fogadta, majd a zarándoklat vezetője a jelvények átadása után azt a 12 zarándokot is szólította, akik a kezdetek óta megtették ezt az utat. Emléklapot kaptak. A kopáncspusztai templomban ünnepi szentmisét tartott Tracsek Oszkár katolikus plébános. A helyszínen voltak kézműves vásározók és gondolva a legkisebbekre, őket játszóházzal, íjászattal, kocsikáztatással várták. A déli vendéglátás mellett Bartos Zsuzsanna népzenei előadása színesítette a napot.

A szervezők számításai szerint pünkösd hétfőjén megközelítőleg 350 ember fordult meg a gabonamezőkkel tarkított pusztában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában