Hagyomány

2022.06.03. 11:00

Babafát adományoznak Nagyszénáson

Régi szép szokást elevenítenek fel a településen évek óta: babafákat adományoznak.

Cs. I.

Hajdan, gyermekük születésekor a szülők vagy a nagyszülők egy facsemetét, születésfát, sorsfát ültettek, s a növény ugyanolyan nagyra nőtt, mint a kisgyermek. Nagyszénáson 2008-ban elevenítette fel ezt a szép szokást az akkori képviselő-testület. Az úgynevezett Bajcsy-gödör régen a gyermekek birodalma volt, játszótérrel, hatalmas fákkal, bozótossal, szalonnasütő hellyel. Az idő múlásával a játékok elavultak, a fák elöregedtek. 

Az önkormányzat 2008-ban pályázott a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által az illegális hulladéklerakók felszámolására kiírt támogatás elnyerésére. Nyert, és az összeg segítségével 2008 októberében a Bajcsy utcai illegális hulladéklerakóról 300 köbméter építési és egyéb kommunális hul­ladékot elszállított. Elvégezték a tereprendezést. A hely ideálissá vált faültetésre. Az elsőn majd százan vettek részt, s közösen ültették el az újszülöttek ­szüleivel a facsemetéket. A következő esztendőkben a Czabán utcán, a vágóhídnál, az Orosházi út végén telepítettek­ születésfát a ­szülők és a település önkéntesei. 

Majd a szülők kérték, hogy otthonukban ültethessék el gyermekük fáját. Azóta a facsemetéket gyermeknapon adják át. Az elmúlt 15 esztendő alatt, 2008 óta napjainkig 539 facsemete került földbe a Nagyszénásra érkezett újszülöttek születésfájaként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában