Tizenöten érdemelték ki

2022.06.23. 10:17

Átadták a Tiszta udvar, rendes ház díjakat Békéscsabán

Tizenöten érdemelték ki Békéscsabán a Tiszta udvar, rendes ház címet. A mozgalmat Herczeg Tamás országgyűlési képviselő kezdeményezésére indították újra idén. A díjakat, köztük a címet jelző táblákat csütörtökön adták át a Csabagyöngye Kulturális Központban.

Licska Balázs

Fotó: Licska Balázs

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy annak idején rangot jelentett, ha egy házra ki volt téve a Tiszta udvar, rendes ház feliratú tábla, és úgy gondolta, hogy ezt a mozgalmat érdemes újraindítani a városban.

Hozzátette, a mostani bírálat során szempont volt, hogy rendben legyen az ingatlan előtti közterület egész évben, nemcsak tavasztól őszig, hanem télen is. 

Számottevő volt az is, hogy milyen az udvar és a kert, de azt ugyancsak értékelték, hogy milyen a ház homlokzata és a kerítése. Hangsúlyozta: azok, akik a saját környezetüket gondozzák, tesznek a klíma védelméért is.

A programot a Közösség a Fejlődésért Egyesület szervezésében hirdették meg. 

Uhljár Erik elnök elmondta, az egyesületnél célként tűzték ki, hogy erősítsék a közösségeket, és hogy az évtizedes hagyományokat újraélesszék.

A felhívásra jelentkező ingatlanokat egy szakmai zsűri tekintette meg. A tagok között volt Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke; Opauszki Zoltán, a város környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnoka; Hankó János, a Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke; a projektet pedig Kocziha Attila vezette.

Kocziha Attila aláhúzta, hogy azok, akik figyelnek a porta előtti területre, illetve az utcafronton egyaránt ténykednek, tesznek a teljes békéscsabai közösségért, az egész városképért. Emellett példát mutatnak, és másokat is arra ösztönöznek, hogy tartsák rendben az udvarukat és a házuk előtti közterületet.

A Tiszta udvar rendes ház címeket csütörtökön adták át a Csabagyöngye Kulturális Központban, idén tizenöt jutalmat osztottak ki. Amellett, hogy a cím birtokosai kaptak egy táblát, amelyet kifüggeszthetnek a házukra vagy kerítésükre, tárgyjutalmat ugyancsak átvehettek, illetve a mozgalmat támogató vállalkozó, Kertész Zoltán Imre jóvoltából 15 db ajándékutalványt is.

Az újraindított mozgalom első évében díjat érdemelt ki Valkóné Ivanics Mária, Zahoránné Juhász Edit, Csiba Rudolfné, dr. Jelinek Lajosné, Boldizsár Beáta, Martonné Budai Erzsébet, Zátonyiné Sípos Etelka, Verebiné Földesi Mária, Csepely-Fodor Adrienn és Csepely Csaba, Szlávik Györgyné, Dobcsányi Mária, Tuska János, Szakál Szabolcs, Varga Tibor és Zsíros Klára.

A jutalmazottak közül néhányan elmondták, hogy annak idején szüleik házán is volt Tiszta udvar, rendes ház feliratú tábla – rögtön a Vigyázz, a kutya harap! felett –, illetve, hogy azt az ingatlant, amellyel most kiérdemelték az elismerést, a korábbi tulajdonosa is nagyon rendben tartotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában