Rendkívüli közgyűlés

2022.05.16. 19:55

Kiszervezik Békéscsabán a közétkeztetési feladatokat

Kiszervezik a közétkeztetési feladatokat Békéscsabán július 1-jével – döntött hétfői, városházán tartott ülésén a városi közgyűlés többsége. Lefolytatták a közbeszerzési eljárást, három cég adott ajánlatot – mindhárom 1 milliárd 282 millió forintért vállalta a munkát –, de ezek közül csak egy volt érvényes. Így ezt a vállalkozást, a budapesti Pannon Menza Kft.-t bízták meg.

Licska Balázs

A városi közgyűlés hétfőn rendkívüli ülésen tárgyalta a témát, a gyermekélelmezési intézmény több dolgozója is ott volt a tanácskozáson /Fotók: Bencsik Ádám/

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) elmondta: másfél éve döntöttek arról, hogy a gyermekélelmezési intézmény helyett egy szolgáltatóval képzelik el a jövőt. Az önkormányzatra egyre jelentősebb terhet rótt a közétkeztetés, és nem volt lehetőség korszerűsítésekre. A karbantartás és a felújítás ezentúl a vállalkozó feladata lesz, és közben évi 50 millió forintos bérleti díjat fizet a használt négy főzőkonyha és 18 tálalókonyha után. Kiemelte: szem előtt tartották az alkalmazottak biztonságát is. Az előterjesztés szerint a cégnek át kell venni és legalább egy évig tovább kell foglalkoztatnia azokat, akik az intézménynél június 30-án közalkalmazotti jogviszonyban állnak.

Hangsúlyozta, fontos az ételek minősége, és lesz kontroll továbbra is. Az előterjesztés szerint a vállalkozó vállalta: a minisztériumi rendeletben meghatározottakhoz képest gyakrabban biztosít friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű pékárut. Emellett elektronikus fogyasztói rendszert vezet be, hogy az igénybe vevők véleményt nyilváníthassanak, visszajelezhessenek.

Miklós Attila (Szövetség Békéscsabáért) és Dancsó Tibor (DK) felvetéseire dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője elmondta: eredményt kell hoznia a városi közgyűlésnek a közbeszerzési eljárásban, mivel nincs olyan ok, ami miatt azt eredménytelennek lehetne minősíteni. Beruházási tervet nem írtak elő a cégnek, de annak el kell végeznie az általános felújítási, karbantartási feladatokat, hogy megfelelhessen a kritériumoknak.

Felvetette dr. Csicsely Ilona (Fidesz-KDNP), hogy mi lesz az egyházi és nemzetiségi intézményekkel, nekik ki fog szolgáltatni. A városvezető elmondta: a közbeszerzési eljárás csak a békéscsabai önkormányzati és állami intézményekre vonatkozott. A többieknek maguknak kell megtalálniuk a megoldást, de szerinte ők is kapcsolatba léphetnek a céggel, nem maradnak szolgáltatás nélkül.

Szente Béla (Fidesz-KDNP) a gyermekélelmezési intézmény ülésen jelen lévő munkatársaihoz szólt. Hangsúlyozta: érthetők az aggályok, de szerinte legyenek bizakodóak, a cégnek szüksége lesz tisztességes munkát végző szakemberekre. Az, hogy kikerülnek a közalkalmazotti státuszból és a Munka törvénykönyve alá fognak tartozni, nem rossz, a kulturális szférában is nőttek a bérek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában