Kérdőív

2022.05.05. 11:28

Finom és elég ételt kapnak a csabai gyerekek

Mennyire elégedettek az óvodások, az általános és középiskolások a kapott ételekkel – erre voltak kíváncsiak a gyermekélelmezési intézménynél, ahol ötezernél is több, kitöltve visszaérkezett kérdőívet dolgoztak fel. A legnépszerűbb ételek közé tartozik a kakaós csiga, ebédkor pedig a húsleves, valamint a bolognai spagetti és a rántott csirkemell. Bíró Csaba igazgató kiemelte: a visszajelzések alapján nagyon jó a gyermekélelmezési intézmény megítélése és munkája.

Licska Balázs

Naponta több ezer adag ételt készítenek a gyermekélelmezési intézmény konyháin /Fotó: Bencsik Ádám/

Bíró Csaba elmondta, nem zajlott még ilyen szintű fogyasztói elégedettségmérés a gyermekélelmezési intézménynél. Csak az óvodások, az általános és középiskolások véleményét kérték ki, a felmérésben nem szerepel a nyolcszáznál is több vendégétkező. A nevelési és oktatási intézményekbe kiküldött hétezer kérdőív 70 százaléka érkezett vissza. A kitöltésnél az óvodásoknál és az alsósoknál kérték a szülők segítségét, a felsősök és a középiskolások önállóan válaszoltak. Olyanokra voltak kíváncsiak, miszerint finom-e az étel a menzán, megfelelő-e az ételek mennyisége, tálalása, hőfoka, szereti-e a gyermek a zöldségféléket, kipróbálna-e újdonságokat, amiket korábban nem kóstolt. 

A felsoroltak közül választhattak, hogy mit ennének szívesen a fiatalok, azt pedig, amit elutasítanak, áthúzhatták. Ismertette: amíg az országos átlag 60-70 százalékos, addig náluk a változatossági mutató 90 százalék fölötti.

Az igazgató elmondta, hogy a visszajelzések alapján nagyon jó a gyermekélelmezési intézmény megítélése és munkája, ami köszönhető többek között annak is, hogy akik több évtizede az intézmény kötelékében dolgoznak, hivatásuknak tekintik a gyermeket étkeztetését. Aláhúzta: szoros kapcsolatot ápolnak az óvodákkal, az általános és középiskolákkal, hogy a jogszabályi keretek adta lehetőségen belül azt adhassák a gyermekeknek, amit a leginkább szeretnek. Például ezért hívták életre a Kedvenc menü elnevezésű programot, amikor a diákok javaslatot tehettek az ebédre, illetve a konyhák működésébe is beleláthattak – volt olyan nap, hogy kérésre több mint 14 ezer túrógombócot készítettek. 

Ekkor láthatták a fiatalok azt is, hogy a beszállított alapanyagok túlnyomó része békéscsabai vagy Békés megyei vállalkozásoktól érkezik, frissen. 

A felmérés szerint az óvodások 75 százaléka az ötfokú skálán ötöst és négyest adott arra, hogy finom-e az étel, ez az arány az általános és középiskolásoknál 46 és 30 százalék. A teljesen elégedetlenek aránya 5 százalék alatti. Hogy elég-e az étel, arról az óvodások 83, az általános iskolások 74 százaléka, a középiskolások 62 százaléka nyilatkozott pozitívan, alig voltak elégedetlenek. 

„Hidegétkezéskor” a kakaós csiga vezet, de kedveltek a szendvicsek is a vaníliás krémtúró mellett. A legkevésbé a körözöttes és a tojáskrémes kenyeret eszik meg. 

A leveseknél a hús-, a gyümölcs- és a paradicsomleves a kedvenc, a karfiol- és a brokkolileves a leginkább elutasított. A második fogásoknál szeretik a bolognai spagettit és a rántott csirkemellet a gyerekek; a paradicsomos káposztát, a magyaros csirkemájat, a halvagdaltat, a paraj- és tökfőzeléket viszont nem. 

A tapasztalat szerint az óvodások a legelfogadóbbak, a legkevésbé kritikusak, és ahogy korosodnak a gyerekek, úgy változnak meg ezek a tulajdonságok az ételekkel szemben. A középiskolások a leginkább válogatósak, nem igazán toleránsak, és sokan nem szeretik a zöldségeket, gyümölcsöket, amelyek viszont nélkülözhetetlen és fontos részei az egészséges táplálkozásnak.

Nem lehet hideg a gyümölcsleves

Többen szívecskéket rajzoltak a kérdőívre, volt, aki azt írta, hogy köszöni a sok repetát – mutatott Bíró Csaba néhány kitöltött kérdőívet. Néhányan kritikát is megfogalmaztak. Voltak, akik azt írták, melegen nem szeretik a gyümölcslevest, kérték, legyen hideg. Fontos azonban tudni, hogy azért meleg, mert frissen készül, illetve vannak olyan előírások, amelyek szerint nem szabad hűteni és hidegen tálalni a gyermekek számára. 

Bíró Csaba elmondta, jogszabályok szerint készítik az ételt. És bár voltak, akik pizzát, hamburgert vagy sült krumplit kértek, ezek nem kivitelezhetők az előírások alapján. Ugyanis amíg az alsósok közül vannak, akik fél 12-kor ebédelnek, a középiskolások között lehetnek, akik csak fél 3-kor, ennyi ideig pedig nem lehet frissen tartani a sült krumplit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában