Falusi élet

2022.05.13. 06:45

Akár 25 ezer forintért is telekhez lehet jutni Kardoskúton

Kardoskút önkormányzata döntött, telkeket értékesít olyan családoknak, akik szívesen költöznének a településre. Kedvezményes az ár: a testület mérlegelése alapján a vételár kilencven százalékáig élvezhetnek segítséget a telekvásárlók. Az a cél, hogy benépesüljön a község, és az infrastrukturális beruházásokat megtölthessék élettel.

Csete Ilona

Varga Pál a falutérképen, a helyszínen megmutatta, hol kínálják a telkeket /A szerző felvétele/

Kardoskút bevezető útján haladva fűnyíró hangja töri meg a ligetes, madárcsicsergős csendet. A köztereken dolgoznak a közmunkások, az orvosi rendelők előtt parkoló autók azt jelzik, éppen rendelési idő van. Odébb, az ATM-automatánál egy idősebb férfi él a szolgáltatás lehetőségével, míg egy nagymama a bolti bevásárlása után pattan kerékpárja nyergébe. 

Mi a községházára igyekszünk, Varga Pál polgármester egy kiterített falutérképpel fogad. 

– Jöttek hozzánk érdeklődők, hazatelepülők, akik egy nyugodt helyet kerestek maguknak. Innen ered az ötlet: öt-hét építési telek értékesítése van napirenden. Az önkormányzat tulajdonát képező telkek a Munkácsy soron vannak. Döntésünk értelmében kedvezményes értékesítéssel szeretnénk ezeknek új gazdát találni. 

Az értékbecsült bruttó 250 ezer forintból le lehet faragni, a biztosított kedvezmény mértéke 50-90 százalék is lehet. Az is megtörténhet, hogy valaki akár 25 ezer forintért megvásárolhat egy telket. 

A beépítési kötelezettség négy év. Vannak érdeklődők, egy kardoskúti kötődésű, a fővárosban élő család visszavágyik ide, mert itt élnek az idős szülők. Ők feladják fővárosi életüket, hozzák a vállalkozásukat, mi pedig örömmel fogadjuk őket – sorolta elszántan a polgármester, miközben elsétáltunk a helyszínre. Pályáztatják a telekvásárlókat, honlapjukon kitették a felhívást és a részleteket. 

– Csendes, természeti értékekkel bővelkedő, biztonságos kis község a miénk, ahol minden adott, hogy kisgyermekes családok megtalálják a számításaikat. Szisztematikusan fejlesztünk, beruházunk a jövőnkbe. Felújítottuk az intézményeket, van ifjúsági klubunk, a közösségeinknek szervezünk programokat. 

Példás az az összefogás (civil báli alkalom volt), aminek az eredménye, hogy önkormányzati segítség nélkül előteremtették a kardoskútiak a falu idei virágosításának a forrását. 

De klimatizáltuk a fiatalok kedvelt helyét, ahol kondizhatnak, ott most eszközbeszerzésre nyertünk pályázati pénzt. A környezet karbantartására is odafigyelünk – hangsúlyozta a település vezetője. 

Egyébként népszerűek a kardoskúti ingatlanok, gyorsan gazdát cserélnek az eladó házak a településen (az önkormányzat honlapján van ingyenes hirdetési lehetőség is). Kardoskúton minimális a munkanélküliség. 23 óvodásuk van, a létszám bővíthető. Iskolanyitásra készülnek 2023-ban. Az egykori iskola épületében az előzetes egyeztető szakhatósági bejárások megtörténtek. Technikai akadály nincs. 
– A felújításra 25-30 millió forint kell. Erre önkormányzati önerő nincs. Keressük a támogatókat, jótékonysági bálunk lesz, vannak önkéntes segítő felajánlások. Mindent megteszünk a jövőnkért – fogalmazott Varga Pál. 

A fiatal pár a falusi életet választotta, jól érzik magukat a településen

Gulyás Péter és párja, Emese tíz évig Angliában élt és dolgozott. A hódmezővásárhelyi férj és az orosházi feleség megállapodtak: megfizethető áron, éppen félúton a két várostól, Kardoskúton vesznek házat. Ennek már két éve. Kisbabájukat júniusra várják. A házukat folyamatosan szépítgetik. Emese leszögezte: jó döntést hoztak. – Férjem tagja a helyi főzőcsapatnak, asztaliteniszezni jár, én a kreatív klub tagja lettem. Szeretünk Kardoskúton élni. Itt a védőnőm, van orvos, bolt, játszótér, szépen felszerelt óvoda. Ideális hely kisgyermekes családoknak – tette hozzá a kismama. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában