Békés megye

2022.05.20. 06:35

Akadályozza a ház tatarozását a szomszédja betonkerítése

Egy neve elhallgatását kérő, dél-békési településen élő olvasónk kereste meg hírportálunkat nemrég azzal, hogy szomszédjával való jogvitája nemhogy megoldódna, egyre inkább elmérgesedik: három éve tart egy kerítés körüli huzavona. Lehetőségeiről ügyvédet kérdeztünk meg.

Nagy Szilvia

Békés megyében viszonylag gyakoriak a szomszédjogi viták /Illusztráció: Shutterstock/

Fotó: Shutterstock

A Dél-Békésben élő idős férfi elmondta, hogy szomszédasszonyával évtizedek óta haragban vannak, már nem is állnak szóba egymással. 

– A szomszéd betonkerítése rossz helyen áll, ráadásul akadályozza a felújítást, amit régóta el szeretnék végezni. Végre tataroznám a tetőt, ám a kerítés, ami a mi telkünk területén épült fel annak idején, gátat szab ennek. A mesterek azt mondták, nem férnek oda az épületrészhez, csak akkor tudják elkezdeni a munkát, ha elegendő helyet teremtünk hozzá, de a szomszéd semmit sem hajlandó tenni – panaszolta a férfi. Hozzátette, már az egészsége is megromlott, sokat idegeskedik a fennálló helyzet miatt, ami tarthatatlan. Hangsúlyozta, kétségbeesésében már arra gondolt, önhatalmúlag bontja le a szomszéd kerítését, a felújítás után pedig visszaállítja az eredeti állapotát.

Dr. Csűri Gábor elmondta, semmi esetre sem javasolja az önhatalmú bontást, ugyanis, ha utólag jogtalannak ítélik meg a cselekedetet, akkor kapcsolódhat hozzá kártérítési felelősség, sőt akár büntetőjogi is. Ehelyett – végrehajtható okirat birtokában – a határozat végrehajtását kell kérni a hatóságtól. Ekkor először felszólítják, majd, ha nem történik semmi, bírságolják a szomszédot, végül akár le is bontathatják a rossz helyen álló falat. 

Az ügyvéd kiemelte, ha a háztető csak a szomszédos ingatlan felől közelíthető meg, akkor egyértelmű a helyzet: a szomszéd köteles megengedni a telkére való belépést például az építési anyag áthordása céljából a karbantartással vagy átépítésével kapcsolatos munkálatok elvégzése érdekében. Hozzáfűzte, a szomszédjognak általános szabályként ismert tétele a „szükségtelen zavarás tilalma”, ebből ­ugyanakkor az is következik, hogy a „szükséges zavarás” megengedett. 

– A jelenleg hatályos polgári törvénykönyv rögzíti, hogy ha közérdekű munkálatok elvégzése, adott esetben állatok befogása, áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, ágak és gyökerek eltávolítása céljából, vagy más fontos okból szükséges, a tulajdonos kártalanítás ellenében köteles a földjére való belépést megengedni. Ugyanígy, kártalanítás ellenében használhatja a tulajdonos a szomszédos földet, ha ez a sajátján való építkezéshez, bontási, átalakítási, karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges – részletezte. Dr. Csűri Gábor hangsúlyozta azt is, hogy legtöbbször szerencsére nem hiányzik a felekből a józan belátás és a segítő szándék, a szomszédos telkek igénybevételével kapcsolatban azonban időről időre felmerülnek olyan problémák, amelyek perre adnak okot, és a megoldás végül a bíróságok feladata lesz. 

– Ha a telkek között vitás a határvonal, hiányzik a megegyezés, akkor földmérőt kell bevonni, s a bíróságtól kérhető, hogy kötelezze a szomszédot a kerítés áthelyezésére, valamint a költségek megtérítésére –tette hozzá. 

A szomszédjogi problémákra mindig találnak megoldást

Dr. Csűri Gábor elmondta, a szomszédjogi viták viszonylag gyakoriak, előfordul, hogy hangos, zavaró zene miatt panaszolják be az érintettek a szomszédot. Problémát okozhat, ha társasházak alatti üzlethelyiségekben kávézót, sörözőt nyitnak. Nem ritka, hogy füstölő üzemeltetése zavarja a szomszédokat, esetleg étkezdékből áramló zsírszag okoz bosszúságot. 

Az ügyvéd hírportálunknak elmondta, mindenre van ma már technológiai megoldás: a füstölőnél szabvány szerinti szűrőberendezés használata, a zenehallgatásnál, rakodómunkáknál időkorlát kiszabása, az újonnan kialakított, szomszédos telekre néző ablaknál speciális árnyékoló elhelyezése. Kiemelte, telekhatárhoz kapcsolódó vitáknál is van lehetőség bírósági közvetítőeljárásra, képzett mediátorok igénybevételére, peren kívüli megegyezésre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában