Galériával

2022.05.08. 06:50

A virágokról szól ez a hétvége Gyulán

Több mint félszáz kiállító és árus sok ezer termékével találkozhatnak az érdeklődők a szombaton megkezdődött XX. Gyulai Virágok Fesztiválján. A Béke sugárút rendezvény helyszínéül kijelölt részén folyamatosan hömpölyög a tömeg, nagyon sokan kíváncsiak a virágok igazi kavalkádját jelentő vásárra.

P. G.

/Fotó: Bencsik Ádám/

A fürdőváros központjában található Béke sugárút erre a hétvégére a virágok útjává vált, ahol a már említett több mint ötven árus kínálja különleges növényeit és kertészeti termékeit ezen a hétvégén. 

A teljesség igénye nélkül a standokon láttunk haranglábat, sziklakerti növényeket, japán mirtuszt, sivatagi rózsát, bougainvilleát, rengeteg egynyári növényt, virágba borult kaktuszokat, pozsgásokat, orchideákat, fűszernövényeket, balkonnövényeket, tölcsérjázmint, muskátlit, termő epret, rovarfogó húsevő növényeket, termő citrusokat, narancsot, citromot, mandarint, és persze rengeteg kerti kiegészítőt is a fűnyíróktól a cserepeken és növénytartókon át a kültéri bútorokig.

Szászné dr. Várkonyi Adrienn, a város főkertésze lapunknak elmondta, Gyulán 2001-ben rendezték meg az első Virágok Vasárnapját, amelyből később kinőtt a Virágok Fesztiválja. A rendezvénysorozatot így – miután a járvány miatt két év kimaradt – huszadik alkalommal hívták életre. 

Mint kérdésünkre kiemelte, több mint ötven szakmai kiállító jött el a programra és tizenegy vendéglátós is segíti az esemény sikerét.

A szakember elmondta, egynyári virágból van a legtöbb, és talán azok iránt is a legnagyobb az érdeklődés.

Máskor a fesztivál az egynyári szezonnak inkább a végére esik, most azonban egy viszonylag hűvös tavaszon vagyunk túl, így a főszezon közepén járunk 

– fogalmazott Szászné dr. Várkonyi Adrienn, aki a teljesség igénye nélkül kifejtette, az érdeklődők találkozhatnak emellett faiskolák termékeivel, mediterrán növényekkel, kaktuszokkal, pozsgásokkal, rovarevő növényekkel, de például sivatagi, illetve hawaii rózsával is.

Mint megtudtuk, a legtöbb árus Békés megyei, de Pest környékéről és még Győrből is érkezett kiállító, utóbbi kaktuszokat hozott el Gyulára.

A szervezők számos kiegészítő programmal is készültek. Szombaton délelőtt megnyílt a „Májusi Virágálmok” című virágkötészeti kiállítás a művelődési központban. 

A közönség ebben az évben is szavazhat arra az alkotásra, amelyet a legszebbnek, a legegyedibbnek talál. Azok között pedig, akik voksolnak, kisorsolják a gyönyörű virágkötészeti alkotásokat.

Varázslatos virágok címmel egy rajzpályázatot is kiírtak a fesztiválhoz kapcsolódva. A pályaműveket a művelődési központ árkádjai alatt állították ki. Az eredményhirdetés mindkét tárlat esetében vasárnap lesz. Rengeteg színpadi program is várta, várja a látogatókat, főként helyi művészek adtak, adnak műsort. Szombaton este pedig a Magna Cum Laude adott koncertet.

 

Megyeiek és turisták is felkeresték a programot

A hömpölygő tömegben rengeteg Békés megyei érdeklődővel találkozhattunk, de természetesen az ország távolabbi részéről is akadtak látogatók szép számmal.

A Tóth család, Tóth Béla és felesége, Evelin Debrecenből érkezett a hétvégére Gyulára.

Először járunk a városban, de biztos, hogy visszajövünk majd, nagyon tetszett a Gyulai Várfürdő, a vár és a kastély is. Amikor lefoglaltuk a szállást, még nem tudtuk, hogy az itt töltött napok alatt lesz a Virágok Fesztiválja, de nagyon örülünk, hogy így alakult. Reméljük, szállásadónk nem fog neheztelni, mert vásároltunk néhány virágot, amit egyelőre a szobákban helyeztünk el 

– mesélték a fiatalok lapunknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában