Galériával

2022.05.01. 11:28

A sajt és a túró van főszerepben a hétvégén Gyomaendrődön

Immár a XXIII. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivált tartották meg a hétvégén, ahol ezúttal is számos gazda, sajtmester és családi vállalkozás mutatta be finomságait. A rendezvény persze nem csupán az ínyenceknek kedvezett, hiszen a színpadon színes műsorkínálattal várták az érdeklődőket.

Vásári Erzsébet

Fotó: Imre György

Már pénteken megnyitotta kapuit a XXIII. Gyomaendrődi Nemzetközi Sajt- és Túrófesztivál, amelynek első napján a hagyományok szerint fáklyás felvonulást tartottak. A rendezvény hivatalos megnyitója szombat délelőtt volt, ahol a köszöntőbeszédek mellett közreműködött a Gyomaendrődi Zenebarátok Kamarakórus.


Toldi Balázs polgármester köszöntőjében elhangzott, külön öröm számára, hogy a fesztivál ilyen népszerűvé vált a látogatók és a kiállítók számát tekintve, hiszen képviselőtestületük az elmúlt években sok erőt és energiát fordított arra, hogy településük legnagyobb rendezvényét minél magasabb színvonalra emelje. Hozzátette, minden évben szeretnének egy kicsit előrébb lépni és jobban kiszolgálni a részvevőket minden oldalról. Elmondta, az idei évet a testület Kner Emlékévnek nyilvánította, mert most 140 éves a Kner Nyomda, illetve tematikát akartak adni annak a turizmusnak, amit a városban meg szeretnének valósítani. Ennek érdekében több rendezvényt hívnak életre 2022-ben erre a tematikára felépítve, illetve a már hagyománnyá vált eseményeket is beleillesztik a programsorozatba. Így tettek a sajt- és túrófesztivállal is, ahol ezúttal speciális rendezvényelemként szerepelt a Kner Piroska süteményverseny.

Davidovics László, a Bethlen Gábor szakképző iskola igazgatója elmondta, dinamikusan fejlődő mezőgazdaságunk egyik legfontosabb része az agrárium és az élelmiszeripar. A ráépülő szakképzés pedig stratégiai jelentőségű. Büszke arra, hogy intézményük immár több évtizede olyan szakembereket képez, akik a vidéki vállalkozások magas szintű igényét ellátják. Hozzátette, sok kiállító és gazda is náluk tanult a fesztiválon résztvevők közül, majd visszaemlékezett, a rendezvény életre hívásában egykor iskolájuk is szerepet vállalt.


Kozsuch Kornél, az agrárkamara megyei alelnöke és megyei elnökjelölt kifejtette, a kamara számára nagyon fontos hogy részt vegyen és támogasson olyan rendezvényeket, ahol magyar alapanyagból, magyar élelmiszereket mutatnak be, illetve népszerűsítenek. Hozzátette, az állatok gondozása az év minden napján jelen van a gazdálkodóknál, az pedig, hogy például a sajt és a túró elkészüljön, nagyon precíz munkát igényel tőlük. Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Gyomaendrőd díszpolgára elmondta, van fesztiválja a sörnek, bornak, kenyérnek, lekvárnak, és még sok mindennek, de kevés olyan van köztük, amely a negyed százados évfordulójához közelít. A sajt- és túrófesztivál azonban ilyen, ami azt mutatja, hogy a 23 évvel ezelőtti kezdeményezés egy nagyon fontos területet érintett meg, illetve lényeges kérdéseket boncolgat minden alkalommal.


Különleges ízélményt nyújtottak a sajtok


Dankó Béla országgyűlési képviselő beszédében elhangzott, örömmel köszönt mindenkit a térség egyik legkiemelkedőbb fesztiválján. Hozzátette, amikor több mint két évtizede megálmodták ezt a programot, a szervezők nagyon jó érzékkel az agráriumhoz kötötték témáját. Vidéken ugyanis ezer szállal kötődnek ehhez az emberek is, és a gazdák, illetve a fogyasztók is szívesen találkoznak egymással ilyen színvonalas keretek között.


Tímár Attila mesterszakács szakmai tájékoztatóját mondta el a megnyitón. Megtudtuk, közel negyed százados munka érik be a sajt- és túrófesztiválon, hiszen akik megálmodták ezt a rendezvényt, a kezdetekben elindítottak egy sajtmester képzést is. A jelenről elárulta, 150 féle sajt érkezett be a 26 tagú zsűrihez, amik teljesen más érésűek és ízvilágúak voltak, mint az őszi fesztiválra nevezettek. Volt közöttük például füstölt parenyica, provanszi, illetve különböző ízesítésűek is, amik mind különleges ízélményt nyújtottak. Végül köszönetet mondott dr. Kovács Gyöngyi sajt szakmai főszervezőnek a fesztivál keretében létrejött konferencia megszervezéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában