Békés megye

2022.04.21. 11:27

Véget ér a türelmi idő a lejárt műszakikra

A veszélyhelyzet ideje alatt nem kellett meghosszabbítani az autók műszaki érvényességét, a lejárt forgalmi engedélyek Magyarország területén június 30-ig használhatóak. Több autós is élt a mondhatni türelmi időszak adta lehetőséggel, az viszont rövidesen véget ér, így várhatóan a szokásosnál jelentősebb lesz a forgalom a szervizekben és a vizsgaállomásokon.

Licska Balázs

A Magyar Autóklub békéscsabai szervizében találkoztak olyan autóval is a napokban, amelynek amúgy egy éve lejárt volna a műszakija /Fotó: Bencsik Ádám/

A magyar hatóság által kiállított, 2020. március 11. és július 3., illetve 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró műszaki érvényességi idővel rendelkező forgalmi engedélyek – a vonatkozó jogszabály értelmében – Magyarország területén idén június 30-áig érvényesek. A jogszabály ebben a tekintetben nem tesz különbséget a járművek típusai, valamint a tulajdonos vagy az üzemben tartó alapján – közölték a megyei kormányhivatalnál.

Amíg 2019-ben összesen több mint 66 ezer, addig 2020-ban 64 ezer, tavaly pedig 61 ezer járművet műszaki vizsgáztattak Békés megyében a statisztikák szerint. 

A számokból tehát arra lehet következtetni, hogy többen kihasználták a mondhatni türelmi, engedményes időszakot, és nem vizsgáztatták le az járgányukat, hiszen – bár lejárt a műszaki – ezzel nem szegtek szabályt.

Ki kell emelni ugyanakkor, hogy a KRESZ-ben szerepel, miszerint a közlekedésben csak olyan járművel szabad részt venni, amelynek műszaki, biztonsági és környezetvédelmi jellemzői megfelelnek a jogszabályban meghatározott feltételeknek.

 

Ezt hangsúlyozta a Közlekedéstudományi Egyesület Békés megyei elnöke is. Dobókői György felhívta a figyelmet, hogy a türelmi időszak miatt előfordulhatnak az utakon akár olyan autók is, amelyeket két éve nem látott szakember. A közlekedés azonban egy társasjáték, amelyben be kell tartani a szabályokat, és a biztonság érdekében bizonyos időközönként le kell ellenőriztetni azt például, hogy a jármű mennyire fékezhető, mennyire kormányozható, megfelelő-e a világítása.

– Adott ugyan a jogszabály, hogy meddig érvényes a műszaki, ám érdemes minél hamarabb elvinni szervizbe és levizsgáztatni a kocsikat, hiszen előbb vagy utóbb úgy is át kell esni ezen – tanácsolta, megjegyezve: a vizsgaállomások a koronavírus-járvány idején is folyamatosan működtek.

A minap találkozott olyan autóval, amelynek műszaki érvényessége egy évvel ezelőtt lejárt, a tulajdonosa azonban kihasználta az engedményes időszakot, és nem vitte szervizbe a járművét – osztotta meg Tadanaj Pál, a Magyar Autóklub békéscsabai szervizének vezetőhelyettese.

 Hozzátette, a tapasztalatai alapján voltak, akik éltek a türelmi időszakkal, hiszen most, a határidő közeledtével valamivel megnőtt a forgalmuk. Hangsúlyozta, hogy meglátása szerint azok, akik számára fontos a biztonság, elvitték szervizbe és műszakira a járgányukat, ha a papíron lévő dátum szerint lejárt a műszaki érvényessége – függetlenül attól, hogy jogszabály szerint idén június 30-ig érvényes lett volna.

 

A többség nem halogatta a vizsgát

 

Várható, hogy ahogy közeledik a határidő, egyre több – ahogy a szakmában mondjuk – „covid-műszakis” kocsi jelenik meg a szervizekben és a vizsgaállomásokon – mondta a békéscsabai Autó Garázs Kft. ügyvezető-tulajdonosa. Ancsin József szerint főleg az olcsó és öreg autókat nem vitték a türelmi időszak alatt műszakira, mivel azokra sokat kellett volna költeni. 

Hozzátette, hogy a cége ügyfelei nem tartoznak a halogatósok közé. Ha a papír szerint lejárt a műszaki érvényessége, akkor vitték is a szervizekbe és a vizsgákra a járgányaikat, és megjavíttatták a kocsikon azt, amire szükség volt. Kiemelte, hogy a tapasztalata szerint az autósok döntő többsége is így járt el, mivel azt tartották szem előtt, hogy a közlekedésben fontos a biztonság, saját és szeretteik érdeke is az, hogy műszakilag megfelelő járművel róják a kilométereket. Hangsúlyozta, a vizsgákon csak azok a kocsik mennek át, amelyek tényleg alkalmasak a közlekedésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában