Befejeződtek a munkálatok

2022.04.19. 11:25

Újabb csoportszobával bővítették a békéscsabai bölcsődét

Véget értek a munkálatok Békéscsabán, a Lencsési lakótelepen a Pásztor utcai bölcsődénél, amelyet 200 millió forintból bővítettek, ezzel a férőhelyek számát 78-ról 90-re növelték. A tervek szerint nyáron nyithat a vadonatúj szárny, ahol már sorakoznak a játékok, a babáktól a pöttyös labdákig.

Licska Balázs

Petrovszkiné Csanki Katalin és Bogár Éva beszélt a helyszínen a beruházásról és annak jelentőségéről /Fotó: Bencsik Ádám/

Békéscsabán, a Pásztor utcai bölcsődénél új, 12 férőhelyes csoportszobát, multifunkciós termet, fejlesztő szobát, számos kiszolgáló helyiséget építettek, illetve az épületrészhez kapcsolódóan két játszóteraszt alakítottak ki – ismertette dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, hozzátéve, a kivitelezési munkálatok nemrég befejeződtek. A beruházásra, amely a kisgyermekes szülők munkába állását segíti, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert támogatást a város.

A helyszínen Bogár Éva, a Békéscsabai Egészségügyi Alapellátási Intézmény igazgatója, valamint Petrovszkiné Csanki Katalin, a Pásztor utcai bölcsőde vezetője elmondták, hogy egy 234 négyzetméteres szárnnyal bővítették a meglévő, pár évvel ezelőtt korszerűsített épületet. Mutatták, hogy kialakítottak egy csoportszobát, egy multifunkciós termet, ahol rendezvények tarthatók, fejlesztő szobát, de fürdőszoba, öltöző, babakocsi-tároló szintén helyet kapott a részben.

Eddig a Pásztor utcában 78 férőhellyel és hat csoportszobával működött a bölcsőde, a fejlesztés révén, az újabb csoportszobával a férőhelyek számát 12-vel összesen 90-re növelték.

Így megszűnik a várólista, a jelentkező igényeket maradéktalanul ki lehet elégíteni, és immár meg is van a tizenkét gyermek, akit a nyitás után fogadnak. A használatbavételi engedélyt megkapták, a működési engedély beszerzése most van folyamatban, a tervek szerint nyáron nyithat a bővítmény.

 

A leendő csoportszobában már most sok-sok játék sorakozik, a babáktól a pöttyös labdákig, de még érkeznek további eszközök. Az udvaron két játszóteraszt alakítottak ki – ahol a kicsik védettek az időjárás viszontagságaitól, a tűző naptól és az esőtől egyaránt –, és a következő hetekben a terepet szintén rendezik, füvesítenek. Hangsúlyozták, hogy igazi gyerekparadicsomot alakítottak ki, vidám színekkel, és a visszajelzések szerint mindez a szülők tetszését is elnyerte.

Szarvas Péter polgármester kiemelte: a Pásztor utcai bölcsőde fejlesztése minden, a Lencsési lakótelepen és környékén élő kisgyermekes család számára lényeges beruházás. 

Hozzátette, szerencsére Békéscsabán is egyre több gyermek születik, ezért vált szükségessé a férőhelyek számának növelése is. A szülők visszajelzéseiből is látszik, várják az új, 12 férőhelyes szárny megnyitását, amelynek révén mérséklődik a várólista és könnyebbé válik a kisgyermekesek munkába állása.

 

A családokat segítik a beruházások

Szarvas Péter polgármester kiemelte, az elmúlt években számos családbarát beruházás valósult meg a városban. Bővítették, fejlesztették a belvárosi és a jaminai MIVA bölcsődét, energetikailag korszerűsítettek több óvodát: így többek között a Lencsési lakótelepen lévőket, a Kölcsey utcait, a Ligeti sorit, a belvárosi Százszorszép Művészeti Bázisóvoda épületét. Családbarát intézkedésként értékelte azt is, hogy megújították és bővítették a gerlai orvosi rendelőt, ahol komfortosabb körülmények között fogadják a betegeket.

A városvezető hangsúlyozta, a jövőben is terveznek hasonló fejlesztéseket. A közgyűlés döntése értelmében pályázik az önkormányzat a Szigligeti utcai bölcsőde részleges felújítására: az elképzelések tartalmazzák a homlokzati falak és a zárófödém szigetelését, a korábban ki nem cserélt nyílászárók cseréjét, illetve napelemes rendszer telepítését. Sikeres kérelem esetén – az érkező támogatás mellé – a város több mint 11 millió forint önerőt is biztosít ahhoz, hogy megvalósulhasson a beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában