Nemzetiségi versengés

2022.04.23. 19:00

Szavalóversenyre készülnek Battonyán

Battonyán a helyi román iskolában országos szavalóversenyre készülnek, amelyet a hónap végén rendeznek majd meg. Sutya Miklósné igazgató elmondta, két év kihagyás után ismét várják a fiatalokat és kísérőiket.

Cs. I.

Lucian Magdu a magyarországi románság jeles képviselője, orvos, rendező és költő példaként áll a mai generáció előtt. Battonyán névadója lett az oktatási intézménynek (Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda) és egy civil szervezetnek (Lucian Magdu Alapítvány) is. Utóbbit 1992-ben hozta létre a Battonyai Románok Nemzetiségi Egyesület és a Battonyai Görögkeleti Egyház. 

Célja, többek között a román iskolában és óvodában folyó oktatási és nevelési feltételek javítása, az oktatás és nevelés színvonalának emelése, a román nyelv tanulásával és művelésével a nemzetiséghez való tartozás erősítése. Kétévente rendeznek Lucian Magdu országos szavaló- és rajzversenyt. 

Minden magyarországi román iskola (kétnyelvű és nyelvoktató iskola) számára meghirdetik. 2017-től kiegészült illusztráció készítő versennyel. 2019-től tovább szélesítették a versenyzési lehetőségeket egy középiskolai kategóriával.

 

– Ez a nap egyrészt megmérettetés a tanulóknak, másrészt egy felbecsülhetetlen értékű találkozó a román és rajz szakos pedagógusoknak. Meghívott vendégeink között volt már Magyarország romániai nagykövete, a főkonzul Gyuláról, Szegedről, a magyarországi románok parlamenti szószólója, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke, Battonya polgármestere, a Román Ortodox Püspökség, a helyi és megyei román nemzetiségi önkormányzat vezetői. Vendégeink között köszönthettük még a költő lányát, Magdu Anitát és unokatestvérét, Farkasné dr. Magda Erzsébetet – tájékoztatott Sutya Miklósné iskolaigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában