Különlegesség

2022.04.05. 19:55

Kupakokból készült Petőfi portré Mezőberényben

A Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium több mint kétszáz diákja készítette el mintegy 13 ezer 500 kupakból azt a különleges portrét, amely az iskola névadóját, Petőfi Sándort ábrázolja. A 420 centiméter magas és 288 centiméter széles képet a kollégium aulájában állították ki.

Papp Gábor

Mintegy 13 ezer 500 kupakból készült el a különleges Petőfi Sándor portré /Fotó: Bencsik Ádám/

Rengeteg türelemre, gondolkodásra, logisztikára és persze diákjaink egészen remek munkájára volt szükség ahhoz, hogy a Petőfi Sándort ábrázoló portré elkészülhessen – mondta el hírportálunknak Pócs József. A Mezőberényi Petőfi Sándor Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola rajz-vizuális kultúra szakos pedagógusa, az ötletgazda elmondta, az alkotás bemutatását eredetileg a Petőfi Sándor nevét viselő középiskolák március közepén tartott országos találkozójára tervezték, amelynek ebben az évben intézményük adott otthont, végül a projekt múlt hétre készült el.


A pedagógus kérdésünkre kifejtette, korábban gyöngyékszerfűzéssel is foglalkozott, amelyhez kiváló számítógépes tervező program is kapcsolódik. Ezt hívta az előkészületek során is segítségül. A program kiadott egy hozzávetőleges látványtervet, amely egy négyzetrácsos papírnak felelt meg. Azon szerepelt az ábra, aminek segítségével sorokra bontva kiszámolták, hogy mennyi kupakra lesz szükség, majd meghatározták a fűzési sorrendet, illetve egy Excel program segítségével a színkódokat.


Pócs József elárulta, a diákok kezdetben kettős érzésekkel fogadták a projekttervet, hiszen egyrészt ezt megelőzően ilyen jellegű nagy projekttel nem foglalkoztak. Másrészről viszont nagyon motiválta a programban résztvevő végzősöket, illetve utolsó előtti évüket taposó fiatalokat, hogy hagyhatnak maguk után valami maradandót.

Fotó: Bencsik Ádám

 A megvalósítást pedig a pedagógus tudatosan úgy állította össze, hogy mindenki neki tetsző feladatot vállalhasson az összetett tevékenységekből. Szükség volt a kupakok válogatására, tisztítására, átfúrására és fűzésére egyaránt. A fúrás különösen sok időt igényelt, hiszen a kupakokon két lyukat alakítottak ki egymással szimmetrikusan, a portré elkészítéséhez ugyanis semmilyen ragasztó anyagot nem használtak. A fiatalok nagyon lendületesen kapcsolódtak be a folyamatokba, akadtak többen is, akik az órákon kívül, délutánonként is részt vettek a munkában. Mint megtudtuk, a fűzés körülbelül egy héten át tartott.

A szakember elmondta, összesen mintegy 13 ezer 500 kupakot használtak fel, és a Petőfi kép elkészülte az ötleteléstől számítva négy hetet vett igénybe.
A programot a kupakok gyűjtésével a mezőberényi önkormányzat, illetve azon keresztül a helyiek is támogatták. Az önkormányzat régebb óta szervez kupakgyűjtést, és a raktárukból biztosították a szükséges alapanyagot, amit korábban a helyiek adtak össze.


Az alkotás kevesebb, mint egy hét alatt rengeteg kedvező visszajelzést kapott. Pócs József elmondta, előzetesen nem hitték volna, hogy ennyire érdekli az embereket.


– Szeretnénk, ha a portré évekig díszítené kollégiumunk auláját – fogalmazott Dr. Rückné Mező Györgyi igazgató.
Előzetesen el sem hitték


A gimnázium végzős diákja, a békési Reszelő Dorina is alaposan kivette a részét a különleges portré elkészítéséből.


– Nagyon nagy projekt született meg, amiben sok munka áll, és leginkább Pócs József tanár úrnak köszönhető, hogy mindez megvalósulhatott – fogalmazott Dorina. Mint mondta, végzős diáktársaikkal előzetesen elképzelni sem tudták, hogy miként jön majd létre az alkotás. Az előzményekről elárulta, végzős évfolyamtársaik nógatták tanárukat, jó értelemben civódtak, hogy ne mindig csak rajzoljanak, egyikük azt szorgalmazta, hogy készítsenek valami nagyobb munkát.


– Másnap megjelent tanár úr fülig érő szájjal, és elmondta, hogy mit talált ki. Mi rögtön visszakoztunk, hogy nem gondoltuk komolyan, de nagyon örülünk, hogy végig vittük a tervet, és megszületett az óriási Petőfi portré – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában