Szakma Sztár Fesztivál

2022.04.29. 06:40

Kiválóan szerepeltek a megyei tanulók

A Szakma Sztár Fesztivál a magyarországi szakképzés legjelentősebb seregszemléje, amelyet 15 éve rendez meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapesten, a HUNGEXPO területén. Ebben az évben rekordszámú, mintegy 86 szakma képviseltette magát 250 versenyzővel. Ebből a létszámból Békés megye is jelentősen kivette a részét, hiszen 13 tanuló jutott be a többfordulós verseny döntőjébe.

Busi Ottó

Lengyel Ferenc Richárd asztalostanuló munkája második helyet ért /Fotó: Mészárosné Sz. A./BMKIK/

– A Szakma Kiváló Tanulója Verseny és Országos Szakmai tanulmányi versenyek 2021/22. évi Békés megyei területi elődöntőjében 443 tanuló vett részt 36 szakmában – árulta el a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BMKIK) szakképzési osztályvezetője. – Már azt is nagy eredménynek tekintettük, hogy 125 tanuló a területi elődöntőben elérte a 60 százalékos eredményt, így nekik már nem kell írásbeli szakmai vizsgát tenniük – részletezte Mészárosné Szabó Anna.

Mint elmondta, összesen 23 tanuló jutott be a középdöntőbe, és 13-an küzdöttek a minél jobb helyezésekért Budapesten. A 13 tanuló az útépítő és fenntartó technikus, a kiadványszerkesztő technikus, a magasépítő technikus, az asztalos-, a nyomdaipari technikus, az autószerelő-, az informatikai rendszer és alkalmazás üzemeltető technikus és a szakácsszakmákat képviselte. Az asztalostanuló a Gyulai Szakképzési Centrum szarvasi Székely Mihály Technikum, Szakképző Iskolából érkezett, a többiek valamennyien a Békéscsabai Szakképzési Centrumot képviselték. 

 

Szerda délben megszülettek a végső eredmények, és mint kiderült, Békés megye még sosem szerepelt ennyire jól, az összes tanuló dobogón végzett, kizárólag 1., 2. és 3. helyezések születtek. 

Büszkeséggel tölthetik el az eredmények a tanulókat, a felkészítő szakoktatókat és a duális képzőhelyeket. Bennünket pedig örömmel tölt el az is, hogy ezekről a tanulókról nemcsak mesélni tudtunk, hanem verseny közben is meg tudtuk őket mutatni annak a 442 általános iskolás tanulónak és kísérő pedagógusaiknak, akiket buszos kirándulás keretében a helyszínre vittünk. A gyerekek végigjárták a standokat, az élményszigeteken különböző játékokat próbálhattak ki, vagy éppen alkothattak valamit. Különösen nagy sikerük volt a körükben a szimulátoroknak 

– mesélte Mészárosné Szabó Anna. 

Parragh László: Egy jó szakma felér egy diplomával

Parragh László, a rendezvény főszervezője, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a rendezvényen fontosnak nevezte, hogy folyamatosan növekszik a szakmák bemutatását felvállaló Szakma Sztár Fesztivál, a tizenöt évvel ezelőtti induláskor 15 szakmában, mostanra 86 szakterületen versenyeznek a diákok, az agrárium belépésével pedig szinte a teljes magyar gazdaságot lefedik. Hozzátette: a rendezvénysorozat nyilvánosságával kívánják elérni, hogy minél többen lássák: egy jó szakma felér egy diplomával. Az MKIK elnöke rámutatott arra, hogy a szakképzés reformjával átjárhatóság alakult ki a szakképzés és a felsőoktatás között. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában