Békéscsaba

2022.04.27. 13:34

Kétezer liter vízből készül egy hamburger

Egyetlen hamburger hozzávalóinak előállításához 2000 liter vizet használnak el, amely egyébként egy ember kéthavi tusolásához lenne elég – erről is beszélt többek között dr. Duray Balázs geográfus tájkutató, egyetemi docens, a Hatvanezer Fa Egyesület alelnöke azon az előadáson, amit Fenntartható fejlődés címmel tartott szerdán az Andrássy Gyula gimnázium kilencedikeseinek.

/Fotó: Bencsik Ádám/

Elmondta, hogy a Földön található felszíni és felszín alatti vizek mindössze 0,01 százaléka az, ami az emberek rendelkezésére áll. Bár a tudósok szerint ez elegendő, óvatosnak kell lenni. Amíg az 1800-as évek elején 1 milliárdan éltek a Földön, addig mára ez a szám megközelítette a 8 milliárdot, az emberek mellett a mezőgazdaság és az ipar is verseng a vízért. Bár természetesnek vesszük, hogy víz folyik a csapból, 3,5 milliárdan élnek olyan helyen, ahol korlátozott a vízhez való hozzáférés, és nem csak a szegény vidékekről van szó.

Több ábrát is mutatott a felmelegedéssel kapcsolatban, és jelezte: az elmúlt tíz év volt a mérések óta a tíz legmelegebb év a Földön. Immár nem csak távoli problémáról van szó, miszerint a jegesmedve alól elolvad a jég, mi is érezhetjük a folyamatot. Itthon is egyszerre kell megküzdeni azzal, hogy szárazság uralkodik, valamint azzal, hogy rövid idő alatt zúdul le a csapadék, belvizeket és árvizeket okozva.

 

Megkért egy kísérletre egy diákot: fújja addig a léggömböt, ameddig csak bírja. Ugyan a lufi nem durrant ki, azt mondta, a kísérlet így is eredményes volt. Ezzel igyekezett szemléltetni dr. Duray Balázs, hogy a növekedés nem fenntartható, hogy a gazdaság nem tud a végtelenségig nőni. A fejlődés azonban lehet fenntartható. Egy gazdaság akkor válik fenntarthatóvá, ha kialakítanak egy természeteshez közelítő zárt rendszert, így például az anyagot újra felhasználják, csökkentik a szemét mennyiségét.

Szabó László, az Andrássy Gyula gimnázium igazgatója elmondta, hogy fenntarthatósági témahetet tartanak ezen a héten az intézményben a kilencedik évfolyam mintegy 160 diákjának, és a szerdai előadás is ennek a része volt. A fiataloknak a pedagógusok szintén készültek tematikus órákkal a saját tantárgyaikat a középpontba helyezve, a matematikától az idegen nyelvekig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában