Békéscsaba

2022.04.29. 14:01

Harmincéves jubileumára készül a Tabán Táncegyüttes

Jövőre lesz harmincéves a Tabán Táncegyüttes, a vezetők és a tagok már másfél évvel a jubileum előtt elkezdtek készülődni arra az ünnepi hétre, melyre több mint száz táncost hívnak meg, régi koreográfiákat újítanak fel, újakat mutatnak be. Az együttes legújabb sikereiről és terveiről Farkas Tamás rendező-koreográfus beszélt.

Nagy Szilvia

Készülnek a harmincéves jubileumra /Archív fotó: Imre György/

A Tabán Táncegyüttesben több ezren megfordultak az elmúlt harminc év során; Farkas Tamás elmondta, a jubileum alkalmából jövőre ünnepi hetet szerveznek kiállításmegnyitóval, kiadvány- és könyvbemutatóval. 

– Szeretnénk egy kamaraműsorral meglepni a közönséget, mely az elmúlt évtizedek legsikeresebb koreográfiáit mutatná be, emellett tervezünk egy grandiózus színházi előadást is, melynek keretében a nagy létszámú, monumentálisabb koreográfiákat adnánk elő – részletezte az együttes vezetője. 

Hozzátette, a régi táncosaik a legtöbbre még emlékeznek, de a régi VHS-kazetták felvételeinek segítségével fel is tudják eleveníteni, élővé varázsolni, sőt megújítani a táncokat.

– A régi számok közül meghatározó az „Eleki lakodalmas”, a „Vasárnapi zsok Mácsán” és a „Suvadás”, amelyek egytől egyig nyertes, országos­ fesztiválon díjazott koreográfiák. Az újabbak közül említhetem az Ajtók kitárulnak­ címűt, amit még a Csabagyöngye Kulturális Központ ünnepélyes megnyitójára készítettünk – sorolta Farkas Tamás, aki visszaemlékezett a Varga Miklós főszereplésével bemutatott Ki szívét osztja szét című előadásukra is. 

Elmondta, az elmúlt harminc év igen tartalmasra sikerült, az elkészült fényképekből, a turnék során elkapott pillanatfelvételekből és a megjelent újságcikkekből összeraknak majd egy kiállítást, valamint egy kiadványt is, ami minden fontosabb eseményt­ felölel. 

A rendező-­koreográfus hozzáfűzte, a Tabánban felcseperedő táncosok sokfelé szétszóródtak a világban, az életben betöltött szerepük változó, van, aki külföldön­ él, de többekből lett hazai néptáncpedagógus, koreográfus. A jubileumi hétre visszavárják az egykori tagokat, akik azóta már édesanyák és édesapák, de fellépnek a legkisebbek is, az Apró Tabán, a Kis Tabán táncosai. Farkas Tamás kiemelte, a megyeszékhelyen jelenleg hat csoportja van az együttesnek, emellett Kaszaperen, Csanádapácán, Telekgerendáson, Gerendáson, Medgyesegyházán is oktatnak, szeptembertől pedig Kondoroson is járhatnak néptáncra a gyerekek. 

– A világjárvány jócskán beleszólt az életünkbe, teljes felfordulást okozott, ismeretlen helyzeteket állított elénk, de átvészeltük, amikor csak lehetett, igyekeztünk a szabadban és az online térben tartani a növendékekkel a kapcsolatot – árulta el Farkas Tamás, kiemelve, most már a Táncoló Vidék Programnak köszönhetően ott vannak a kisebb lakosságszámú településeken is, elviszik mindenhová a kultúra és a tánc szeretetét. 

– Van utánpótlás, hiszen a megyében 180 gyermek táncol az együttes kötelékében – tette hozzá, kiemelve, a gyerekek mozgáskészsége az utóbbi időben bizony gyengült, ami főként az elektronikai készülékek térnyerésének róható fel. A pedagógus hosszú évekig falun tanított, ahol nem volt kérdés, tudnak-e ugrani a gyerekek. A túlzott mobil- és tablethasználat hatásait viszont ma már szinte minden kisgyermeken érzi, pedig szerinte nekik az árokparton, réten, gyepen, állatok közt kellene még ugrándozniuk. 

– Az ugrás- és lépéskombinációkat ma nehezebb megtanítani, ugyanakkor hála istennek, azt is látom, hogy sok a tehetség, és erős a néptánc szülői támogatottsága. 

A Tabán Táncegyüttes az Aradi Kamaraszínházzal együttműködve tizenhat tehetséges Békés megyei származású fiatal táncos legénnyel viszi színpadra a világhírű Molnár-klasszikust, „A Pál utcai fiúk”-at. Farkas Tamás rendező-koreográfus elmondta, a próbafolyamat már elindult, a sok-sok tánccal, vidámsággal, drámával tűzdelt bemutatót 2023 tavaszára tervezik. 

A nemrég nagy sikerrel bemutatott, 497 című táncszínházi permormance-t most indítják turnéra, a darab Budapesten a Hagyományok Házában, Aradon, Hajdúböszörményben, valamint a híres román színházi fesztivál keretein belül Nagybányán is látható lesz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában