Átadó

2022.04.22. 14:01

Felavatták a rendőrőrs épületét Kétegyházán

Ünnepélyes keretek között átadták a rendőrőrsöt pénteken délelőtt Kétegyházán. Az intézmény jelentősen növeli a helyiek biztonságérzetét – hangzott el a Szent Imre utcában megtartott ünnepségen.

Nagy Szilvia

Herczeg Tamás, Dr. Rákócziné Tripon Emese, Kovács István és Kolysza Zoltán vágta át a nemzeti színű szalagot /Fotó: Imre György/

Dr. Rákócziné Tripon Emese Kétegyháza polgármestere beszédében felelevenítette azt az utat, amelyet a település az őrs létrehozásáig bejárt. Kifejtette, Kétegyházán működött korábban rendőrőrs, ám a 2000-es években megszűnt, helyette körzeti megbízott teljesített feladatot. 

Az önkormányzati szándék már 2006 óta élt az intézmény újjáélesztésére, 2021-ben végül lakossági aláírásgyűjtésbe fogtak, és két hét alatt több mint ezren fogalmazták meg igényüket, korteskedtek az őrs életre hívásáért. 

A közbiztonságot érintő kérdés végül megnyugtatóan rendeződött, Kétegyháza önerőből valósította meg a kellő infrastruktúrát, saját forrásból felújította a Szent Imre utcai körzeti megbízotti ingatlant. Dr. Rákócziné Tripon Emese leszögezte, a munkálatok végig zökkenőmentesen zajlottak és immár nagyobb alapterületen, frekventált helyen, korszerű körülmények között dolgozhatnak azok a rendőrök, akik a nagyközség biztonságát szolgálják.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, aki mindvégig támogatta az ügyet, kiemelte, két fontos szempontrendszer találkozott, egyfelől a rendőrszakmai érvek, másfelől a társadalmi, helyi igények. Hangsúlyozta, Békés megye közbiztonsági mutatói kedvezőek, a kétegyháziak szubjektív biztonságérzetén azonban célszerű volt növelni. 

Önszerveződés indult, a döntés meghozatalát követően pedig az önkormányzat rövid idő alatt biztosította a feltételeket az őrs kialakításához. Hozzáfűzte, a fokozottabb rendőri jelenlét még inkább segíti majd a bűncselekmények könnyebb felderítését és megelőzését.

Dr. Varga-Koritár Attila rendőr ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője kiemelte, tizennyolc éve annak, hogy a korábbi őrs bezárta kapuit Kétegyházán, de a biztonság iránti igény mindvégig megmaradt az itt élőkben.

A megyei főkapitányság és a gyulai kapitányság rendőrei eddig is teljes mellszélességgel azért tevékenykedtek, hogy megelőzzék a bűncselekményeket, ha mégis bekövetkezne ilyen, ezentúl még gyorsabban tudnak reagálni 

– tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a rendőrök továbbra is hatékony, következetes, szakszerű és humánus közrendfenntartásra, valamint gyors, korszerű ügyintézésre törekszenek. Az őrs létrejötte a partnerségnek és a jobbító szándéknak köszönhető, melyek nélkül nem lehet jövőt építeni.

Felújították és kibővítették az épületet, hogy őrs lehessen 

Az egykori körzeti megbízotti irodának, most rendőrőrsnek helyet adó Szent Imre utcai épület önkormányzati tulajdonban van, benne két szolgálati lakás is található. Ezeket a Magyar Falu Program keretében elnyert 20 millió forintos állami támogatásból korszerűsítették. A lakások egyikéből leválasztottak két helyiséget, melyeket szintén rendőrök használhatnak, rendőrőrssé bővítve ezzel az irodát. Dr. Rákócziné Tripon Emese elmondta, az átalakításokkal járó munkálatok költségét egészében az önkormányzat fedezte. Az őrs a Gyulai Rendőrkapitányság berkein belül jött létre, Kétegyháza mellett Lőkösháza közbiztonságát is növeli, tizenhárman teljesítenek benne szolgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában