Koszorúzás

2022.03.15. 14:25

Visszaemlékeztek, hogy mi volt szarvason 1848-49-ben

Visszaemlékezéssel, a kokárda és a nemzeti színek fontosságának hangsúlyozásával és koszorúzással telt Szarvason az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra való megemlékezés

V. E.

Dr. Lipcsei Imre /A szerző felvétele/

Szarvason a Zenepavilonnál tartottak kedden ünnepi megemlékezést az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére sz önkormányzat és a Cervinus Teátrum közös szervezésében. Csasztvan András, a teátrum ügyvezető igazgatója köszöntőjében visszaemlékezett, hogyan kötődött egykor Szarvas és a helyiek a március 15-i eseményekhez, illetve miként kaptak hírt a budapesti történésekről. Elmondta, a helyi nyomda azonnal reagált az információkat hozó postakocsi megérkezése után, és egyből elkezdte nyomtatni a 12 pontot. A Tessedik Sámuel Múzeum épülete pedig a forradalom és szabadságharc idején honvéd kórház volt.

A szerző felvételei

Dr. Lipcsei Imre, a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság főigazgatója ünnepi beszédében elsőként a kokárdáról, és színeinek jelentéséről valamint fontosságáról szólt. Elmondta, a forradalom és szabadságharc idején is épp ilyen háromszínű kokárdát tűzött Szendrey Júlia Petőfi Sándor szíve fölé, amikor elindult a Pilvax kávéházba, ahol a márciusi ifjakkal találkozott, és ahonnan útnak indultak a magyar történelem sorsfordító napján. A főigazgató hangsúlyozta, azt a napot nekünk sem szabad soha elfelejteni, és mindig büszkének kell lennünk rá. Hozzátette, különösen a mai fiataloknak fontos hangsúlyozni jelentőségét, hiszen ők már egy olyan világban nőnek fel, ami egyre inkább megtagadja értékeit.

Az ünnepi beszéd után a Cervinus Teátrum művészeinek műsora következett, amelynek keretében Boronyák Gergely, Szemerédi Bernadett, Szente Árpád Csaba, Tatár Bianka és Timkó János énekelt és verselt. Végül koszorúztak a jelenlévők az 1848-49-es emlékoszlopnál a Városi Férfikórus közreműködésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában