Beruházás

2022.03.02. 22:29

Új gyártócsarnokot alakít ki a Vereshús Gyulán

Barnamezős beruházással, kétszázmillió forintból alakít ki új gyártócsarnokot a Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra a fürdővárosban. A beruházás 31 millió forintos támogatás és közel 170 millió forintos saját forrás, illetve hitel segítségével valósulhat meg.

Papp Gábor, [email protected]

Fotó: Imre György

– Jó hír, hogy városunkban a kis- és középvállalkozások is folyamatosan fejlődnek, és egy város gazdasága akkor lehet sikeres, ha ezek a cégek is eredményesek – fogalmazott a helyszínen megtartott szerdai sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere elmondta, a beruházáshoz Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra több mint 31 millió forintos támogatást nyert el. 

Veres András, a Vereshús Gyulai Kolbász- és Húsmanufaktúra ügyvezetője kifejtette, mintegy másfél évtizede, 2007-ben indította el húsipari vállalkozását, akkor még egyetlen húsbolttal a városban: – Később, 2015-ben sikerült egy vágóhidat felépítenünk, amely vásárlóink, illetve boltjaink ellátását biztosítani tudja – tette hozzá, majd elmondta, a koronavírus-járvány, a sertéspestis és az egyéb gazdasági folyamatok manufaktúrájuk munkáját is nehezítették, nehezítik. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy bővítik a feldolgozott késztermékek mennyiségét, tovább lépnek a készítménygyártás irányába.

 

Veres András az MTI-nek elmondta, a barnamezős beruházáshoz 31,14 millió forintot nyertek el a vidékfejlesztési pályázaton, ebből alakítják ki a hűtőkamrákat és telepítenek napelemeket. A beruházás többi részét saját forrásból és banki hitelből finanszírozzák.  A fejlesztéshez Gyula határában, a Hicu-telepi úton tavaly nyáron megvásároltak egy épületet, illetve telephelyet, amelyet kívülről felújítottak, kialakították a szociális helyiségeket, az 500 négyzetméteres csarnokban elvégezték az aljzatbetonozási munkálatokat. A feldolgozó- és főző helyiségek, a sózó- és érlelőkamrák kialakítását év végéig szeretnék befejezni. A remények szerint jövő év közepén indulhat meg a gyártás az üzemben. Elsősorban szárazáru termékeket, kolbászokat, felvágottakat, főtt sonkát és szalonnát gyártanak majd a csarnokban, az előzetes becslések szerint heti 4-5 tonna mennyiségben, ami megháromszorozza a jelenlegi gyártási kapacitásukat. A hentesmester hozzátette, a vágóhídon természetesen megmarad a vágás, csontozás, darabolás. A vágóhíd elvi kapacitása heti 500, jelenleg egy héten 200 sertést vágnak le ott.

Újabb jelentős beruházás

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, óriási lépésnek tartja, hogy Veres Andrásék jelentős saját forrás mellett valósítanak meg egy újabb komoly beruházást. Az országgyűlési képviselő kifejtette, a kormány döntése értelmében a vidékfejlesztési programban több helyre, kisebb összegű támogatásokat ítélnek meg, hogy minél többen el tudjanak indulni a fejlődés irányában. Hozzátette, a kormányzat emellett a sertéságazat segítése érdekében is igyekszik lépni.

Dr. Görgényi Ernő felelevenítette, alig két hete jelentették be, hogy az ugyancsak húsipari Házi-Hús Kft. több mint negyedmilliárd forintból épít két, összesen 700 négyzetméteres épületet. A támogatói okiratot Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára adta át Harald Schusternek, a Házi-Hús Kft. ügyvezetőjének a közelmúltban a gyulai polgármesteri hivatal dísztermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában