Hagyományőrzés - Galériával

2022.03.14. 18:17

Megcsergették március idusát Dobozon

Dobozon pénteken emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről a közösségi házban, majd koszorúztak a Kossuth téren. Hétfőn hagyományőrző családi nap és viseletmustra elnevezéssel egész napos családi rendezvény zajlott a Doboz-Szanazug Ifjúsági Táborban, mely eseményt szintén az 1848-49-es hősökre emlékezve tartották meg.

B. O.

Fotó: Imre György

Az EKSD Alapítvány által rendezett napon többek közt huszárok, korhű fegyverek, ostorcsattogtatás, betyártanoda, vőfélyek, néptánc, csikósok és betyárok, valamint a Magyarországi Német Juhászkutya Klub őrző-védő kutyáinak bemutatója szórakoztatta a közönséget. De a kicsik is megtalálták a számításukat: ugrálóvár, csillámtetkó, játszóház, és sétakocsi, valamint gyermeklovagoltatás várta őket.

A délelőtti megnyitón a hagyományőrzők karikás ostoraikkal 15 csergetéssel emlékeztettek nemzeti ünnepünkre. A megjelenteket Köves Mihály polgármester köszöntötte, és részletezte a település értékeit. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a hagyományőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet. – Ez a mai rendezvény a hagyományok megélésének és a továbbadásnak az ünnepe is egyben – jelentette ki, hozzátéve, hogy nem is lehetne mindez jobb helyen, mint Dobozon, Békés vármegye legrégebbi falujában. Dr. Kovács József országgyűlési képviselő a helyi értékek megőrzéséről beszélt, kiemelve, hogy nemrégiben éppen a kis-sárréti karikás ostor lett hungarikum.


A szervezők részéről Puju János mondott köszönetet a támogatóknak, egyben emlékeztetett arra, hogy a Békéscsabán élő Szőke Péter népi iparművész támasztotta fel a karikás ostort. Az ő munkásságának köszönhető, hogy hungarikum lett a pásztorművészet Békés megyei jelképe is. Egyben úgy fogalmazott, ez egyfajta szimbolikája a napnak, miközben őrzik a hagyományokat, és megemlékeznek nemzeti ünnepünkről is az eseményen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában