Március 15.

2022.03.11. 17:28

Lőkösházán ünnepelt a Békés megyei közgyűlés

Hat elnöki elismerés talált gazdára pénteken Lőkösházán, a megyei közgyűlés ünnepi, március 15-e alkalmából rendezett ülésén. Díjazták Kovács Teréziát, dr. Blahó Jánost, Halász Imrét, dr. Fazekas Özsébet, Farkas Károlyt, valamint a Szeghalmi Rendőrkapitányság állományát.

Licska Balázs

Zalai Mihály

Kovács Terézia 2007-ben takarítóként kezdett dolgozni a telekgerendási Szent Anna idősek otthonában, majd elvégezte a szociális ápoló és gondozó tanfolyamot. A járvány is rávilágított, hogy olyan munkatárs, akire minden körülmények között lehet számítani.

 

Idén lesz 65 éves és vonul nyugdíjba dr. Blahó János, aki 1988-ban lett az orosházi Táncsics Mihály gimnázium pedagógusa, egyben igazgatóhelyettese, 1996-ban választották meg igazgatónak. A lelkiismeretes tevékenységének hála az intézmény számos sikert ért el az elmúlt időszakban.

 

Halász Imre tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság műszaki osztályvezetője 1999-ben szerelt fel, 2012-től vezeti az igazgatóság műszaki szakterületét. Ő ügyel arra, hogy a technikai eszközök, gépjárművek és speciális felszerelések a feladatra alkalmasak legyenek.

Fotók: Gubis Mariann

1981-ben szerzett orvosi diplomát és idén vonult nyugdíjba dr. Fazekas Özséb, a megyei kórház osztályvezető főorvosa, akinek neve egybeforrt a tüdőgyógyászati telephellyel. Nagy hangsúlyt fektet az utánpótlásra, a fiatal szakemberek példaképüknek tekintik.

 

Farkas Károly tavaly év végéig irányította a mezőkovácsházi mentőállomást, 42 évet szolgált az egészségügyben. Mivel a kezdetekkor nem volt esetkocsi Mezőkovácsházán, mentőápolóként sokszor került embert próbáló helyzetekbe, amikor tudása mellett szükség volt nyugodtságára is.

 

A Szeghalmi Rendőrkapitányság illetékességi területéhez négy város és három község tartozik, a hét településen 29 ezren élnek. A regisztrált bűncselekmények és a személysérüléses balesetek száma is folyamatosan csökkent az elmúlt években. Tavaly óta Czeglédi Lajos rendőr alezredes vezeti a kapitányságot.

Az ünnepség keretében előbb koszorúztak a helyi általános iskolánál, majd a művelődési központban leleplezték Corvus-Kora Róbert Hajótörés című panorámafestményét, amelyet a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára készített. Az alkotó elmondta, hogy ez a nyolcadik hatalmas műve, és egy ezeréves hajó látható rajta, amit a vihar miatt háborgó tenger darabokra szaggat.

Köszöntő beszédében Szűcsné Gergely Györgyi, Lőkösháza polgármestere elmondta: 174 évvel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc után ismét lélekcserélő idők járnak, utalt a koronavírus-járványra és az orosz-ukrán háborúra, és hogy ezek próbára teszik az egész világot. Aláhúzta: ismét meg kell tanulni a közösség érdekét az egyéni elé helyezni. Hangsúlyozta a hit és a bizalom fontosságát, amelynek hála fejlődhet Lőkösháza.

Zalai Mihály, Szűcsné Gergely Györgyi, Erdős Norbert, Czeglédi Lajos, Kovács Terézia, dr. Fazekas Özséb, Halász Imre, Farkas Károly

Zalai Mihály elnök elmondta: azzal, hogy mindig más és más településre viszik a megyei közgyűlés ünnepi ülését, erősítik az összetartozás kötelékét. Ezeken a rendezvényeken pedig elismerik azokat, akik az összetartozás jegyében szolgálták Békés megyét.

 

Meg kell vívnunk a magunk csatáit

 

Ha sok akarat egy irányba mutat, akkor azok összeadódnak, így születnek a nagy dolgok, így született az 1848/49-es forradalom és szabadságharc is – mondta ünnepi beszédében Erdős Norbert. Az Agrárminisztérium államtitkára hangsúlyozta, március 15-e minden mozzanata bevésődött az emlékekbe, a magyarság 174 éve történelmet írt, és a közös tettek megváltoztatták mindenki életét. Nem valaki legyőzése volt a cél, a jövőért harcoltak.

 

Kiemelte, őrizni és tovább kell vinni a lángot, mindig előre kell menni, és mint minden korban, nekünk is meg kell vívnunk a magunk csatáit. A békésnek indult 21. század megmakacsolta magát, a világ felbolydult. Beszélt a migrációról, a koronavírus-járványról, és arról, hogy most megint a józan észre van szükség, mivel háború dúl a szomszédos országban. A stabilitást és a kiszámíthatóságot pedig nem érdemes kockára tenni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában