Közlemény

2022.03.10. 13:45

Lezajlott az Alföldvíz Zrt. integrációja

Sikeresen lezajlott az Alföldvíz Zrt. integrációja – olvasható az Alföldvíz Regionális Víziközmű-szolgáltató Zrt. Facebook-oldalán, amely a Nemzeti Vízművek Zrt. közelmúltbeli közleményét tette közzé.

Volencsik Zsolt, a Nemzeti Vízművek vezérigazgatója

Forrás: Nemzeti Vízművek

Mint írják, a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény 2021. júniusi módosítása alapján lehetővé vált az önkormányzatok és a tulajdonukban álló víziközmű-szolgáltatók számára, hogy a víziközmű-vagyon állam részére történő átadásával, önkéntes módon egy állami integrációs folyamatban vehessenek részt. 

„Az ALFÖLDVÍZ Zrt. tulajdonos önkormányzatai 2021. augusztus 10-én kinyilvánították, hogy a társaság tőkehelyzetének javítását a továbbiakban nem tudják, illetve nem kívánják finanszírozni.

A nagy múltú szolgáltató társaság fennmaradása érdekében megállapodás született az integrációs program végrehajtásáról, amely a magyar állam gazdálkodási, ellenőrzési rendszerébe beilleszkedve hosszú távon biztosítja a társaság hatékony működését. A vonatkozó jogszabályi előírások alapján az integrációs folyamat koordinálása, lebonyolítása a Nemzeti Vízművek Zrt. (NV Zrt.) kiemelt feladata. A folyamat részeként 2022 januárjában és februárjában tranzakciós szerződéseket írtak alá az egyes önkormányzatok víziközmű-vagyonának és a társasági részesedések magyar államra történő ingyenes átruházása érdekében.  A sikeresen lefolytatott integráció eredményeként a magyar állam az ALFÖLDVÍZ Zrt.-ben több mint 80 százalékos tulajdoni részesedést szerzett, amely egyben hosszú távon biztosítja a térség víziközmű-szolgáltatását, illetve fejlesztését, valamint a társaság működésének finanszírozását.” – fogalmaztak a közleményben.

 

Hangsúlyozták, a magyar állam, mint többségi tulajdonos számára fontos a társaság működésének stabilitása, ezért a menedzsmenttel egyeztetve egy rövid távú program keretében rendezik a társaság tőke és likviditási helyzetét, a munkavállalók foglalkoztatási és kereseti feltételeinek felzárkóztatását. A jövőben a társaság hatékonyabb működtetése, az ellátásbiztonság növelése képez elsőbbséget.

Az ALFÖLDVÍZ Zrt. Békés és Csongrád-Csanád megye meghatározó víziközmű-szolgáltatójaként 131 településen, mintegy 536 ezer fő számára biztosítja a víziközmű-szolgáltatást.

A Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója, Volencsik Zsolt a napokban interjút adott az Origónak, amelyben az Alföldvíz integrációjáról is szó esett.

A vezérigazgató a lapnak elmondta, az Alföldvíz egy nagy múltú cég, szolgáltatási területét tekintve az ország második legnagyobb szolgáltatója, 131 településen van jelen.

„Az évek során, számos ok miatt bajba került és komoly veszélye volt a megszűnésének, az integráció nélkül működésének finanszírozása rövid időn belül ellehetetlenült volna. Ezzel pedig potenciálisan veszélybe került több százezer ember szolgáltatása és több, mint ezer ember munkahelye. Azonban időben érkezett a segítség, az a törvénymódosítás, amely lehetőséget biztosított az állami beavatkozásra, szigorú feltételek teljesülése mellett. Az integrációról szóló döntést a tulajdonos önkormányzatok hozták meg tavaly augusztusban, nagytöbbséggel. Elfogadták azt a folyamatot, amely egy - a teljes társasági átvilágítás mentén kidolgozott - állami döntéshozatali mechanizmust indított el, amely a legszükségesebb elemekre, a társaság tőke- és tartozáskonszolidációjára, a munkavállalók többlépcsős bérfelzárkóztatására, valamint a szükséges és elmaradt fejlesztésekre biztosított forrásokat.” – emelte ki az interjúban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában