Békés megye

2022.03.07. 13:31

Koncerttel jubilál az Alföld Quartet

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli idén az Alföld Quartet. A 2012 őszén megalakult formáció a kamarazenei irodalom remekei mellett a szórakoztató muzsikát is felvonultatja fellépésein. Hétfőn különleges ajándékkal lepi meg a békéscsabai közönséget: jubileumi koncertet ad a Vigadóban.

Nagy Szilvia

A négyes rendületlenül folytatja tovább a tíz éve megkezdett utat

Fotó: Rosta Tibor

Szomor István csellista elmondta, az Alföld Quartet tagjai eredetileg a Békés Megyei Szimfonikus Zenekarban játszottak, de úgy érezték, egy kisebb formáció még közelebb állna szívükhöz. 

– A vonósnégyest választottuk, melynek csodálatos zeneirodalma van. Igyekeztünk ebben elmélyülni, és a klasszikus zenei irányvonalon elindulva – ami a mai napig meghatározó – az évek során egyre nyitottabbakká váltunk. A közönség igényeire tekintettel a repertoárunkba sok más műfajt is felvettünk, filmzenékkel, könnyűzenékkel, operettekkel színesedett a palettánk – elevenítette fel a kezdeteket a művész-tanár. Hozzátette, többször hívtak meg koncertjeikre hangszeres előadóművészeket, színművészeket, sőt a grafikát, a festőművészetet is kombinálták a zenével.

– Feleségemmel békéscsabaiak vagyunk, a másik két tag pedig Orosházán él. Tanári munkánk mellett, ahogy időnk engedi, hetente többször találkozunk és gyakorolunk, félúton, a csorvási zeneiskolában. Őszinte barátság is összefűz bennünket, a quartetbe beleadjuk legjobb tudásunkat, így könnyedén kialakul a közös nézőpont és a cél. A koncerteken aztán feloldódunk a közönség örömében – részletezte Szomor István. Hozzátette, koncertidőszakban a próbák is megsűrűsödnek, sikereik mögött mindig kemény munka áll.

– A pandémia alatt a zenei élet is leült, nem adtunk koncerteket, de hála Istennek, újraindult minden, bőven van tennivaló. Az emberek be szeretnék pótolni valamelyest a kimaradt élményeket – tette hozzá, kiemelve, meghatározó impulzussá volt számukra egy tavaly nyáresti koncert, amikor Liszi Melinda és Nagy Róbert színművészekkel karöltve léptek fel a CSAKK Stégen. 

– A közönség igazán felszabadult, nagy sikerünk lett, mindenki jól érezte magát – elevenítette fel a nyitás utáni érzéseket a zenész, hozzátéve, nemrég a múzeumban is emlékezetes előadásban volt részük. Elmélyülten játszották a festő életének időszakából válogatott zenéket a Munkácsy-esten, miközben Bartus Gyula színművész olvasott fel a levél-és naplótöredékekből. 

Az Alföld Quartet az utóbbi időben pályázati forrásokra is szert tett, ami a koncertek lebonyolítását teszi könnyebbé. Szomor István kiemelte, nemrég a békéscsabai kötődésű Benedekfi István kortárs zongorista művének hang-és képfelvételére kaptak lehetőséget, a rögzítést nyárra tervezik. Előtte a jubileumi koncertre fókuszálnak, mely az elmúlt tíz év legszebb pillanatait idézi majd fel. 

– Olyan kollégákat hívtunk meg – Bereczki Gábor kürt-, Rázga Áron zongora-, Molnár János brácsa-, Szabados-Tóth Bálint klarinétművész – akikkel korábban is sikert arattunk. Március 7-én a színház Vigadójában lepjük meg a közönséget – tette hozzá.

Zenei tapasztalataikat kamatoztatják 

Hoffmann Ágnes első hegedűs zeneiskolai és konzervatóriumi tanulmányait Győrben végezte, majd Budapesten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hegedű szakán folytatta. Több hazai és nemzetközi kamaraversenyen remekelt, 2004-ben elnyerte a Bécsi Filharmónikus Zenekar ösztöndíját. Orosházán tanít, sőt egyházzenészeként is tevékenykedik. Szomor István Gyulán kezdett zenélni, majd a szegedi konzervatóriumba járt és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán diplomázott. Svájcban „beszédszerű zenélést” tanult, kamarazenekari tag lett. Tizenhét éve tanít a békéscsabai Bartók Béla szakgimnáziumban. Felesége, Szomorné Budai Mariann másodhegedűs is megyeszékhelyi, a zeneiskola után Szegedre, majd Svájcba, a baseli Schola Cantorumba vezetett útja. Dolgozott régizene-együttes tagjaként, jelenleg a Bartók zeneiskola hegedűtanára. Jankó Zita brácsás Pusztaföldváron gyermekeskedett, másodikos korában kezdett hegedülni. Középiskolai és főiskolai tanulmányait Szegeden végezte, 2005-ben az Országos Brácsaversenyen II. helyezett lett. Három évig tanított Kondoroson, 2008 szeptembere óta pedig az orosházi művészeti iskola hegedűtanára. Az Alföld Vonósnégyest 2017 óta erősíti.

Képalá: A négyes folytatja a tíz éve megkezdett utat Fotó: Rosta Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában