Március 15.

2022.03.15. 14:19

Gyulán is megemlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadság hőseiről

Gyulán, a Petőfi téren tartották a városi megemlékezést, ahol dr. Kovács József mondott ünnepi beszédet.

P. G.

Dr. Kovács József /Fotó: Lehoczky Péter/

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharcot végigkísérte a nemesség, az önfeláldozás és az adott szó becsülete. - Ezek voltak azok a tényezők, amelyek történelmünkben oly értékessé tették a forradalom szimbolikus napját, március 15-ét.

Az ünnepi műsorban közreműködött a Role zenekar, Balázsi Róbert és Beszterczey Attila színművész, valamint az Erkel Vegyeskar.

Dr. Kovács József

Ezután ünnepi testületi ülést tartottak a városháza dísztermében. Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, Gyula város mindenkori közössége jót láthatóan azon települések közé tartozik, amelyek a legelkötelezettebbek a szabadságharc tiszteletének megőrzésében.

A hagyományoknak megfelelően a polgármester átadta a városi elismeréseket. A képviselő-testület a „Kiváló Polgár” kitüntető címet adományozta dr. Ökrös István állatorvosnak.

„Gyula Városért” kitüntető címet vehetett át Japport Mátyás aranykoszorús galamb-mestertenyésztő, ácsmester, prof. dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika igazgató szemészprofesszora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, dr. Lúczi József Deák Ferenc-díjas nyugállományú jegyző, Gróza Anna, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza dietetikus vezető asszisztense, a Gyulai Erkel Kórus Egyesület elnöke, Hack Gabriella, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza humánpolitikai és titkársági osztályvezetője, a PowerBeat Ütőegyüttes, valamint Gerebenics Pál, nyugdíjas technikus.

Fotók: Lehoczky Péter

Gyula Város Szolgálatáért” kitüntető címmel ismerték el Lázárné Komócsin Ildikó a polgármesteri hivatal szociálpolitikai és gazdaságfejlesztési osztályának köztisztviselője és Bognár Mária, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár könyvtáros asszisztense munkásságát.

A testület Dr. Gyarmati István-díj címet adományozott dr. Schriffert Terézia Mária, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza csecsemő- és gyermekgyógyásza, kardiológus szakorvosa, kórházi főorvos részére.

Kitüntetettek

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában