Békéscsaba - Galériával

2022.03.02. 15:52

Életre kel Petőfi Sándor csodálatos mesevilága

Pénteken mutatja be a János vitéz című daljátékot eredeti zenével, de rockra hangszerelve a Jókai színház. A társulat ezzel a Petőfi Sándor szellemiségét megidéző előadással kíván tisztelegni a költő születésének 200. évfordulója előtt.

V. N.

A mesés darabot pénteken mutatja be a társulat

Fotó: Bencsik Ádám

Koltay Gábor, Balázs Béla-díjas érdemes művész, a darab rendezője elmondta, a megújult szövegkönyvben a Bakonyi-Heltai-Kacsóh műnek leginkább időtálló részletei egészültek ki az eredeti elbeszélő költemény szövegeivel.

– A dalszövegek mellett hallható dialógusokban több eredeti Petőfi Sándor vers is elhangzik majd. Szeretném, ha a költő szellemisége, lelkisége, és az általa teremtett csodálatos mesevilág életre kelne a színpadon – avatott be minket Koltay Gábor, aki egyúttal kiemelte: a zenés játék időtlensége a Vesztergombi Anikó által tervezett jelmezeken és az Igaz-Juhász Katalin által megálmodott díszleten is megfigyelhető lesz. 

 

A csabai közönség Kukorica Jancsi szerepében Puskás Dánielt láthatja majd, aki szerint rendkívül nagy felelősség egy mindenki által ismert hőst játszani a színpadon. 

– Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy már másodjára alakíthatom gyerekkorom egyik hősét. Hiszen nem is olyan régen, az Egri csillagokban Bornemissza Gergő bőrébe bújhattam, most pedig Kukorica Jancsi leszek. Utóbbi számomra egy igazi hős, aki a szerelméért a világ végére is elmegy. A története megtanít minket arra, hogy a végsőkig el kell menni a céljainkért, az álmainkért – fogalmazott a színész. 

A főpróbán Csonka Dóra elárulta, mikor megtudta, hogy ő kapta Iluska szerepét, eszébe jutott, gyermekként mennyire szeretett volna János vitéz szerelmének bőrébe bújni.

 

– Mikor Iluska tündérként megjelenik tündérországban, éppen azt érzem, amit ötödikes koromban: ez a melegszívű lány nagyon megérdemli, hogy királylány legyen – avatott be minket.

Hozzátette, Petőfi Sándor Iluskának csak jó tulajdonságokat írt. – Egy tisztalelkű, önzetlen árva lány elevenedik meg a költeményben, akit bár a mostohája nem kímél, ő állja a sarat, csak a szeretet, szerelem lebeg a szeme előtt, és hűen kitart János mellett. Éppen ezért nagy felelősség a számomra ezt a szerepet viselni – osztotta meg velünk a színésznő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában