Mezőkovácsháza

2022.03.09. 06:30

A térség temetőit kutatják, fotózzák

Tanácskozott a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulása, és napirenden volt a 2022. évi költségvetés.

Cs. I.

A munkaszervezeti feladatok mellett a polgármesterek előtt beszámolt a Kalocsa Róza Művelődési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Jankó Erzsébet elmondta, a térségben szerveződő programok összehangolása a célja az általuk kezdeményezett térségi rendezvénynaptárnak. Ha élnek a lehetőséggel a települések, kisebb az esélye az átfedéseknek. 

A térségi temetők kulturális jelentősége címmel Bozó László kevermesi helytörténeti kutató arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy Rozgonyi Jánossal, szintén helytörténettel foglalkozó civil barátjával, bejárták a kistérségi társulás településeinek a temetőit. Kíváncsiak voltak, maradt-e meg Trianon előtti sír, s milyen állapotban. Zsidó síremlékeket is kerestek.

 

– Tudtuk, hol voltak zsidó temetők, illetve szórványok. A nagyobbak elég jó állapotúak. A kevermesi temető történetének megírásakor tapasztaltuk, mekkora kulturális értéket képviselnek a temetkezési helyek, s ha nem teszünk valamit, akkor a régi sírok eltűnnek, velük együtt elődeink emlékét veszítjük el. Elhatároztuk, először a Trianon előtti sírokat a térség temetőiben lefotózzuk, abból készítünk egy online adatbázist. Arra kértem a polgármestereket, hogy amennyiben van a településükön olyan ember, aki csatlakozna hozzánk, szívesen vennénk az együttműködést. Hosszú távú terv, hogy ne csak digitálisan, de a valóságban is megmaradjanak a sírok – tette hozzá Bozó László, aki a digitalizálás után egy kiadványt szeretne szerkeszteni a kutatás legérdekesebb információinak az összefoglalásával. Egy ilyen dokumentum nagy segítsége lehet a családfakutatóknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában