Galériával

2022.03.04. 19:22

A népművészet fővárosává válhatott ismét Békéscsaba

Megnyílt a XVIII. Kárpát-medencei Népi Textilfesztivál a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karán pénteken. A háromnapos szakmai tanácskozáson a keleti népi textilhagyományokkal, azok fennmaradásával, továbbéltetésével foglalkoznak a meghívott kirgiz, azeri, kazah, bolgár, török, dél-koreai és üzbég előadók.

V. N.

Fotó: Imre György

– Előadóink egy része egyesületünk és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége kapcsolatrendszerén keresztül került a látókörünkbe, de partnerünk volt az előadók delegálásában a Türk Államok Szervezete, a Nemzetközi Türk Kulturális Szervezet, illetve a budapesti Koreai Kulturális Központ is – avatott be minket Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

 

A fesztivál megnyitóján házigazdaként dr. Árpási Zoltán, a Gál Ferenc Egyetem dékánja köszöntötte a megjelenteket. Őt követte Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, aki ünnepi beszédében kiemelte, a fesztiválon látható pályamunkák az összetartozásunkra, a sokszínűségünkre, a közös szépségeinkre emlékeztetnek.

Az eseményen Szegedi Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke úgy fogalmazott, összetartozásunkat értékalapra kell helyeznünk, mert az az egyik legerősebb kötőszövete a társadalmunknak.

Majd Varga Tamás alpolgármester vette át a szót, aki arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy nem csak a népművészek, hanem a város lakóinak is ünnep ez a három nap. Hiszen mint mondta, ezen a hétvégén Békéscsaba a népművészet fővárosává válik, ilyenkor több százan veszik nyakukba az országot és jönnek el vendégszerető városunkba, hogy együtt éljék át az alkotás, a tudásszerzés és a személyes találkozások örömét.

Ezt követően dr. Balogh Júlia, a Csoóri Sándor Alap elnöke beszédében arra emlékeztetett, hogy a paraszti kultúra az utolsó szent örökségünk, amit senki nem vehet el tőlünk, mert az ősi magyar múltunk valamennyiünkké.

 

A megnyitón Prof. Dusen Kasseinov, a Nemzeti Türk Kulturális Szervezet főtitkára is részt vett, aki örömét fejezte ki, hogy idén a nemzete is képviseltetheti magát a konferencián, és mint mondta, hazájában is szívesen látják a magyar népi művészeket. Majd köszöntője után Németh Gyula-emlékéremmel ismerte el az esemény főszervezőjének, Pál Miklósnénak a munkáját.

A megnyitó végén pedig a pályázatra érkezett legszebb alkotásokért járó csoportos- és egyéni díjak is gazdára találtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában