Ültetés

2022.03.22. 17:12

A fasorok visszavárják az orosházi diákokat

A helyi végzős osztályok (általános iskola, középiskola, egyetem) mindegyike a ballagás előtt ültessen egy-egy fát, létrehozva a ballagók fasorát. Az ajánlás, az ötlet megfogalmazása óta eltelt időszak az előkészületekről szólt, a téma többször az Orosházi Oktatási Kerekasztal napirendjén is szerepelt. A Tó utcai parkban a díszkörte és a pusztaszil fák már korábban földbe kerültek. A 2021/2022-es tanév ballagói a fák körül gyülekeztek kedden.

Cs. I.

A Tó utcai kis liget első fasora az idei ballagó osztályoknak állít emléket

Fotó: Csete Ilona

A ballagók fasorának első tíz fája már a tavaszt várja a Tó utcai parkos területen. Bojtor István, az oktatási kerekasztal elnöke arról beszélt, egy régóta dédelgetett terv vált most valóra. Hagyományt teremtenek ezzel, egy olyan helyet, ahova évekkel később visszatérhetnek a fiatalok, emlékezve diákéveikre. 

– Érezzétek magatokénak a fákat, legyen ennek a helynek hívó szava, látogassátok meg ezt a megszépült parkot később is. Ha sok év múlva megtelik a kis liget, keresünk újabb helyszínt – fogalmazott Bojtor István, aki arról is beszélt, elhelyeznek majd információs táblát, ami a QR-kóddal a város honlapjára navigál, ahol az osztályok névsora, az ott tanítók nevei is olvashatók.

 

Dr. Blahó János, a Táncsics gimnázium igazgatója, az ötletgazda, az oktatási kerekasztal titkára elmondta, az osztálytalálkozók alkalmával büszkén tekinthetik majd meg az egykori orosházi diákok a városképet és a klímát egyaránt kedvezően befolyásoló fasorokat. 

– Valljuk, hogy ballagók fasora ökológiai és érzelmi értéket egyaránt képvisel. Az orosházi diákérzés, mint érzelmi érték kialakításában az egyik fontos elemnek szánjuk. Ahogy elődeink formálták a várost, fiataljaink is most ezt teszik, tevékenyen. Ennek a napnak (a víz világnapján) különös jelentősége van. Egy fa több hektoliter vizet párologtat; biológiai sokszínűséget biztosít; a fenntarthatóság záloga. Nagyon szeretnénk, ha ez a mostani kezdeményezés, amit a jelen generáció útjára indít, örök érvényű lenne – tette hozzá, miközben a fiatalok osztályai egy-egy fa körül szorgoskodtak. Megtudtuk, a fákat a Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. gondozza a folytatásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában