Személyiség- és képességfejlesztés

2022.02.05. 07:08

Művészetterápiával segítik a gyermekeket Békésen

Komplex művészetterápiás programot indított a már meglévő alapfokú művészeti iskolai tehetségfejlesztő tevékenysége mellett a békési Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió - Reményhír Intézményfenntartó Központ.

P. G.

Az alkotó tevékenység segít az érzelmek feldolgozásában /Fotó: BMH/

A program keretében egyidejűleg történik a gyermekek személyiség- és képességfejlesztése, valamint a tehetségkutatás. A programsorozaton nyolc évfolyamból 175 gyermek vesz részt, ahol a gyermekek a különböző képzőművészeti technikákkal és eszközökkel kapnak lehetőséget önmaguk megismerésére és elfogadására. A szakemberek egyebek mellett zene- és meseterápiás eszközökkel, biblioterápiával, filmterápiával, különböző ritmikus és koreografált énekekkel segítik, hogy a diákok motivációt, életcélt, megküzdési stratégiát, kitörési pontot találhassanak az esetleges hátrányos élethelyzetekből. – Az alkotói tevékenység segíti megélni, kezelni és feldolgozni az érzelmeiket – emelte ki Kesjárné Putnoki Kornélia művészetterapeuta. – A művészetterápiás elemek segítségével, a katarzisélmények megnyilvánulásával elmélyítjük a különböző témák üzenetét, előhívjuk a kreativitást, a képességek kibontakozását. Mindeközben a gyerekek a különböző művészeti ágakkal megtalálhatják saját önkifejezési eszközeiket is, melyekkel még több sikerélményre tehetnek szert. 

Megerősödik identitástudatuk, és ez kihatással van a kapcsolataikra, kommunikációjukra, szocializációjukra. Külön öröm számunkra, hogy egyre több pedagógus is bekapcsolódik a gyerekekkel együtt az alkotás élményébe, és ez külön jó hatással van az osztályközösségre, az osztály és a pedagógus kapcsolatára is. Mint megtudtuk, a gyerekek élvezik a programot, és már látható jelei is vannak a fejlesztésnek. – A diákjaink egyre könnyebben tudják előhívni az alkotáshoz szükséges belső képet, bátrabbak, kreatívabban tudják magukat kifejezni, asszociatív képességük nagymértékben fejlődik. Erről a már eddig született nagyon sok szép alkotás is tanúskodik – tette hozzá a szakember. Már óvodai irányban is megkezdődött a program bevezetésének a tervezése. A gyermekekben rejlő, a program által megjelenő értékeket pedig kiállításokon keresztül kívánják megmutatni a szervezők. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában