Szarvas

2022.02.03. 19:00

Múltidéző filmben mutatják be a domonkos rend történetét

Élő szó – A magyar domonkosok 800 éve címmel tartottak filmvetítést a napokban a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. A képkockák a rend több évszázados történéseibe kalauzolták el a nézőket. A film producere a szarvasi polgármesteri hivatal kabinetvezetője, Petneházi Andrea, aki az előzményekről és a forgatásról egyaránt beszámolt.

Vásári Erzsébet

Petneházi Andrea, Andrzej Kostecki és Kőrösiné Merkl Hilda a budapesti vetítésen /Fotó: BMH/

Petneházi Andrea régi ismeretségben van Kőrösiné Merkl Hildával, a Szent Domonkos Világi Közösségeinek elnökével. A domonkosoknál három rend létezik, az egyik a férfiak, a másik az apácák és az úgynevezett harmadrend, a világi rend. Utóbbi vezetőjétől értesült a 800. évfordulóról, ami 2021-ben volt. Mivel gyakorlatilag ugyanilyen hosszú múltra tekint vissza a magyarországi rend története is, így szerették volna méltó módon megünnepelni. A filmforgatás gondolata pedig azért merült fel bennük, mert máig sokan nem ismerik ezeket a rendeket. Fontos volt, hogy ne egy száraz, tényeken alapuló dokumentumfilmet készítsenek, hanem sokkal inkább egy ismeretterjesztőt, amiben egy történeten keresztül ismerkedhet meg a néző közelebbről a domonkosokkal. A múltjukkal, a jelenükkel és a jövőjükkel is. A film megvalósításához pályázatot nyújtottak be a Nemzeti Filmintézethez, s ötletük támogatást nyert. Hangsúlyozta, a végleges film elkészítése még folyamatban van – 2021 tavaszán kezdődött –, ugyanakkor január 28-án, pénteken már tartottak egy vetítést a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, ami tulajdonképpen a lezárása volt az ünnepi évnek. 

Ide a már leforgatott anyagokból készült egy változat, ami elsősorban a rendnek szólt, illetve azoknak az érdeklődőknek, akik közel állnak a domonkosokhoz. A nagyközönség számára pedig idén nyár közepére készül el a teljes film, amit megjelenése után a Magyar Televízió is sugároz. A történetről Petneházi Andrea elmondta, Rómából és Bolognából indul, ahol a domonkosok története is elkezdődött Magyar Pállal, a magyarországi rend megalapítójával. Hozzátette, az emberek talán ­onnan ismerik leginkább a ­domonkosokat, hogy egykor ők, közülük is Julianus barát indult el néhány szerzetestársával megkeresni az őshazát, és ők hozták el a tatárok hírét is. A bölcsőtől egészen a magyarországi, illetve a Kárpát-medencei korábbi és ma is működő szerzetesrendekig bemutatják a rend történetét. Főként a férfiszerzetesrendét, kisebb mértékben a nőit, az apácákat, illetve a harmadikat, a ­világit is. Helyszíneik között szerepelnek az összes hazai, ­illetve a kassai, krakkói és kolozs­vári kolostorok és rendházak. 

Az alkotás egyik főszereplője Vizy Márton zeneszerző, akit megkér a magyarországi domonkosok vezetője, hogy írjon nekik egy dalt, ami a himnuszuk lehet. A zeneszerző pedig csak úgy vállalja el a feladatot, ha a vezető, Andrzej Kostecki atya megmutatja neki a rendet. Együtt járják végig a helyszíneket, miközben bepillantást nyerhetünk a zeneszerzésbe és a domonkos rend életébe ­egyaránt. Mindketten saját magukat alakítják, sőt, még a narráció is a zeneszerzőé. Magyarországon járnak például Kőszegen, Dunakeszin, Debrecenben, Budapesten és Vasváron, ahol a rend hazai múzeuma van, amelynek vezetője és egyben a domonkosok kutatója, dr. Zágorhidi Czigány Balázs­ PhD. A múzeum a jubileum kapcsán kiadott egy könyvet is, amiben az intézményeket és a kolostorokat ugyancsak bemutatják.

Érdekességek a forgatáson

Petneházi Andreától megtudtuk, a film rendezője Barlay Tamás, aki a koncepciót is kitalálta. Az évzáró vetítésen örömükre Babák Mihály polgármester, dr. Melis János címzetes főjegyző és Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is jelen volt, akik érdekesnek és izgalmasnak találták a történetet. Elmondta, maga producerként főként a pénzügyekre fókuszált, amit egy ilyen forgatásnál fontos kordában tartani. Továbbá arra ügyelt, hogy az, amit a koncepcióban felállítottak, megvalósuljon, és ne fussanak mellékszálakra. Ezen túl ő tartja a kapcsolatot az összes közreműködővel, tehát koordinátorként is részt vesz a megvalósításban. Elárulta, a magyarországi forgatási helyszínekre ő is ellátogatott, ami sok érdekességet és új információt jelentett számára a rendről, hiszen ilyen mélységben ő sem ismerte korábban a domonkosokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában