Videóval

2022.02.18. 17:28

Futással emlékeztek a jeles évfordulóra a csabai repülőtéren

Emlékfutáson vettek részt a a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj katonái és a Honvéd Kadét Programhoz csatlakozó Békés megyei iskolák kadétjai is. A résztvevők több mint másfél kilométert futottak a békéscsabai reptér környékén.

Busi Ottó

A Nemzetközi Katonai Sporttanács a „CISM – International Day of Military Sports” rendezvénnyel ünnepli minden évben az 1948. február 18-ai megalakulásának évfordulóját, mely eseményen a tagországok katonái világszerte több százezren egy időpontban futnak. A 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj is csatlakozott mindehhez egy 1600 méteres „CISM emlékfutással”, pénteken délelőtt Békéscsaba határában az AB Expo és repülőtér közötti útszakaszon.

– A Magyar Honvédségnél naponta egy óra áll rendelkezésünkre sporttevékenységre. A sport nagyon fontos, hiszen az egészségünket ezzel tartjuk fent, illetve a gyakorlatok során olyan erősségeket, képességeket szerzünk, amelyek a későbbiekben – például a kiképzésben, feladatmegoldásban – előnyös. Ha a katona fizikálisan felkészült, akkor mentálisan is felkészült az adott kihívásra. Itt most a rendezvényen a tartalékosainknak és a kadétoknak a sportolás fontosságát, annak szeretetét hangsúlyozzuk – részletezte Susánszki Attila, a zászlóalj vezénylő zászlósa.

Fotók: Imre György

Oszlács Norbert tartalékos szakaszvezető is a sport fontosságáról beszélt. Mint elmondta az esemény fő célja, hogy kihangsúlyozzák a sport jelentőségét a katonai hivatás ellátása során, összehozva a sport iránt elkötelezett hazai és nemzetközi sportszervezeteket, szövetségeket és a civil társadalmat. Oszlács Norbert kiemelte: Békés megyében jelenleg négy iskolában van Honvéd Kadét Program, mely a hazafias- és honvédelmi nevelést célozza.

Az egyik ilyen intézmény a battonyai Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Technikum, Általános Iskola és Óvoda, ahonnan tucatnyi fiatal csatlakozott a futáshoz. 

Az egyik kísérőjük Tóth Mihály volt, aki az iskolában honvédelmi alapismereteket és belügyi rendészetet oktat. Elmondása szerint az intézményből a diákok többsége részt vesz a kadétprogramban, sőt, később az érettségi után többen is a katonai pályafutást választják. Hozzátette: a mostani középiskolás érettségizők közül négyen jártak legutóbb a megyei toborzóirodában, jelentkezési lapokért.

– Mindig összetart a csapat, sosem hagyjuk egymást cserben – csatlakozott a beszélgetéshez az iskola egyik 11. osztályos tanulója, Farkas Laura Bianka, aki egyben a Honvéd Kadét Program kadétja. Elmondása szerint rendszeresen vesz részt hasonló elfoglaltságokon, köztük airsoft lövészeteken és túrázásokon is. A diák kiemelte, ilyenkor a barátaival van, még jobban megismerik egymást, összekovácsolódnak és hajtja a felfedezés iránt vágy is: más tájak megismerése, a kirándulás, valamint a mozgás és a természet iránti szeretet.

Hasznos ismereteket sajátítanak el

– Alapvető cél a hazafias nevelés – fogalmazott korábban a programmal kapcsolatban Lipták József alezredes, a Magyar Honvédség 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka. Hozzátette, a zászlóalj feladata, hogy ebben segítse, támogassa az iskolákat. – Itt nem arra kell gondolni, hogy a katonák majd órát adnak, hanem mindezek megvalósítását támogatják, de szabadidős tevékenységekben, például különböző, a honvédelemhez kötődő túrákban, eseményeknél, emlékhelyek-, vagy laktanyalátogatásoknál, a szállításban, és ezek szervezésében is segítünk – részletezte.

A három szintből álló program a hazafias- és honvédelmi nevelést célozza, tudatosítva a haza szeretetének és védelmének fontosságát. 

A fiatalok többek közt közismereti képzésben vesznek részt, honvédelmi alapismeretek tantárgyat tanulnak. Mindezek mellett számos egyéb ismeretre is szert tesznek: elsősegélynyújtás, terepen való tájékozódás, táborozási ismeretek vagy akár önvédelem. A fiatalok tanulmányaik alatt  ösztöndíjat is kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában