EpiPen

2022.02.18. 18:29

Életmentő tollakat kapnak a csabai bölcsődék és óvodák

Úgynevezett EpiPent, életmentő gyógyszert szereznek be Békéscsabán. Az injekciós oldat, amellyel súlyos allergiás reakciók esetén kiküszöbölhető anafilaxiás sokk, egy speciális tollban található. A készítményből kerül az összes bölcsődébe, a városi óvodákba, valamint azokba az intézményekbe, amelyekben gyermekek is megfordulnak, így a Csabagyöngye Kulturális Központba, a színházba, a bábszínházba, a múzeumba és a megyei könyvtárba – ismertette pénteken, a Napsugároviban tartott sajtótájékoztatón Szarvas Péter polgármester.

L. B.

Szarvas Péter emlékeztetett: év elején a fővárosban történt egy tragédia, és ez hívta fel a figyelmet arra, hogy a gyermekkel foglalkozó intézményeknél szükség van olyan készítményre, amellyel gyorsan és hatékonyan be lehet avatkozni.

Hozzátette, hogy egy-egy EpiPen ára 14-16 ezer forint körül mozog. A beszerzési eljárást elindította az önkormányzat, az pár napon belül zárulhat le, utána érkezhetnek meg az életmentő gyógyszerek a 27 békéscsabai intézménybe, köztük a négy bölcsődébe és a tizennyolc óvodába.

Jelezte: szeretnék a helyi általános és középiskolákat is ellátni ilyen injekciós tollakkal, erről ezért egyeztetnek a fenntartókkal, a tankerületi központtal és a szakképzési centrummal. Szükség esetén az önkormányzat kész vállalni a költségeket.

Szarvas Péter, Bogár Éva és dr. Erdeiné Gergely Emőke beszélt az EpiPenek beszerzéséről a Napsugároviban /Fotók: Bencsik Ádám/

Bogár Éva, az egészségügyi alapellátási intézmény igazgatója elmondta: súlyos allergiás reakciók, például ételallergiák vagy rovarcsípések esetén alkalmazható az EpiPen, a tollban található injekciós oldattal kiküszöbölhető az anafilaxiás sokk. Kiemelte: az intézmények szakemberei egy képzésen vesznek majd részt, hogy tisztában legyenek a sokk jeleivel, illetve azzal, hogy miként kell beadni a készítményt. Hogy gyakorolhassanak, töltés nélküli tollat is beszereznek. Ismertette: az EpiPennek is van lejárati ideje, erre figyelni kell majd, és folyamatosan pótolni a lejárt termékeket.

A Lencsési Óvoda vezetője, dr. Erdeiné Gergely Emőke elmondta: az intézmény három telephelyén összesen több mint 300 gyermekről gondoskodnak, és lekopogta, hogy tizenegy éve, mióta ő az igazgató, nem fordult elő olyan eset, hogy allergiás reakció miatt be kellett volna avatkozni. 

Az ételallergiák kapcsán pedig szorosan együttműködnek a szülőkkel. Hangsúlyozta: örülnek a készítményeknek, amelyek növelik a biztonságot és mindenkinek megnyugvást adnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában