Koronavírus - Videóval

2022.01.06. 19:55

Újraindultak Békésben is az oltási akciónapok

Megkezdődtek a januári oltási akciónapok csütörtökön a megyében is. A hónap valamennyi hetében csütörtökön és pénteken délutánonként, illetve szombaton, a kórházi oltópontokon túlmenően minden járásközponti szakrendelőben előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet felvenni a koronavírus elleni első, második vagy harmadik védőoltást Békésben is.

A békési Gazsó János sok helyen megfordul, ezért is tartja fontosnak a védekezést. Csütörtökön a harmadik vakcinát vette fel /Fotó: I. Gy/

Az egészségügyi intézményekben kialakított oltópontokon kilenc megyénkbeli településen vehetik fel az emberek a koronavírus elleni vakcinát a központilag meghirdetett, „akciós” napokon csütörtöktől kezdődően, a meghatározott napokon és időszakban. Ez azt jelenti, hogy előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül érkezhetnek a kijelölt oltópontokra az emberek.

Dr. Zsilák János, a Békés Megyei Központi Kórház orvosigazgató-helyettese a közszolgálati televízió híradójának elmondta, a csabai, a gyulai és az orosházi kórház mellett a hat járásközponti szakrendelőben – Sarkadon, Szarvason, Szeghalmon, Gyomaendrődön, Mezőkovácsházán és Békésen – is olyan oltópontokat alakítottak ki, ahol nem kell előzetes regisztráció, illetve időpontfoglalás.

Gendrovits László és felesége, Éva a harmadik oltást vette fel csütörtökön Békéscsabán /Fotó: B. Á./

Dr. Zsilák János arra buzdított mindenkit, hogy vegye fel az oltást, mert az oltatlanok nagyobb veszélyben vannak, nagyon súlyos tünetekkel kerülhetnek kórházba. Bebizonyosodott az is, hogy az emlékeztető, harmadik oltásnak nagy a jelentősége a védettség megerősítése szempontjából. A harmadik oltás a 12–18 éves korosztály számára is elérhetővé vált, emellett folytatják az 5–11 évesek oltását – utóbbiaké regisztrációval és időpontfoglalással lehetséges.

Dr. Zsilák János elmondta, a csabai kórházban a Széchenyi-liget felőli oltópont működik az akció keretében. Ez január végéig minden csütörtök-pénteken 14–18 óra, szombatonként 10–18 óra között fogadja az oltásra jelentkezőket. Öt vakcina közül lehet választani, illetve az oltópontokon igény alapján javaslatot is tesznek a szakemberek. Az elérhető vakcinák: Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen, AstraZeneca.

Gendrovits László és felesége, Éva az elsők között volt, aki az előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélküli akcióban megkapta a koronavírus elleni védőoltást csütörtökön kora délután a békéscsabai kórház oltópontján. Mindketten a harmadik vakcinát vették fel, nem is volt kérdés számukra, hogy így védjék magukat, családjukat és környezetüket az alattomos betegség ellen. Remélik, hogy a túlnyomó többség hozzájuk hasonlóan gondolkodik, mert csak így lehet megfékezni a járvány terjedését, illetve legyőzni a vírust. A házaspár örömmel látta, hogy már az oltási akció első perceiben is mennyien érkeztek a csabai oltópontra. Ez is mutatja az emberek felelősségérzetét.

– Az oltási akciónapok keretében a Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdőben kialakított oltópont is várja a jelentkezőket – nyilatkozta hírportálunknak a helyszínen csütörtökön délután Erdélyi Imola. Az intézmény igazgatója elmondta, az oltópontot a Kőrösi Csoma Sándor utcában található Békési Gyógyfürdő földszintjén alakították ki. Ott januárban minden csütörtökön és pénteken délután 2 órától délután 6 óráig, szombaton pedig reggel 10 órától este 6 óráig kérhetik az oltást az érdeklődők.

Budás-Budai Tünde is a harmadik oltást vette fel csütörtökön, sok időt szeretne még egészségben a családjával tölteni /Fotó: I. Gy./

A felnőttek és a 12 és 18 év közötti korosztály is felveheti az első, második és harmadik oltását egyaránt. Erdélyi Imola kitért arra, hogy nemcsak a városban, hanem a teljes Békési járásban élőket várják. A járásban egyébként összesen 46 ezer ember él. A békési oltóponton a hazánkban megtalálható valamennyi oltóanyag elérhető, amelyet előzetes regisztráció és bejelentkezés nélkül vehetnek fel.

A nyilatkozat kitöltésében segítenek, ha szükséges, illetve bármilyen kérdésre szívesen válaszolnak. Már csütörtökön kora délután is sokan éltek a lehetőséggel, és kapták meg ilyen módon az oltást Békésen.

Budás-Budai Tünde is csütörtökön vette fel a harmadik oltást. – Az oltások segíthetnek a járvány leküzdésében, és számomra nagyon fontos, hogy a családommal tölthessem a következő éveket, jelen helyzetben ebben az oltásoknak kulcsszerepe van.

Gazsó János szintén a harmadik oltást vette fel csütörtökön. – Elsősorban én is a családom miatt döntöttem az oltás mellett. Ezen felül sok helyen megfordulok a munkám miatt, sok emberrel találkozom. Ezért is tartom lényegesnek a védekezést – hangsúlyozta.

A háziorvosok is aktívan oltanak

Valamennyi Békés megyei háziorvosi praxisban, januárban legalább egy alkalommal települési oltási akciónapot kell szervezni. A háziorvosok péntekenként 14–18 óra, míg szombaton 10–18 óra között bonyolíthatják le az oltási akciónapot, az általuk tetszőlegesen kiválasztott pénteken vagy szombaton.

Dr. Stégermájer Györgyi főorvos, kétegyházi családorvos elmondta, a hétvégi oltónapot célravezetőnek tartja, mert – főként a harmadik oltás kapcsán szerzett tapasztalatai szerint – a páciensek a helyben felvehető vakcinákat részesítik előnyben. Kiemelte, minél szélesebb körű az oltakozás, annál jobb lehet a helyzet. Leszögezte, a védőoltás az, ami segíthet végre megszabadulni a járványtól: meg kell szelídíteni a vírust, hogy visszatérhessünk a normál kerékvágásba.

– Eddig is megragadtam minden lehetőséget, hogy segítsek, hogy oltsak, hétvégén háromféle vakcinát adok be Kétegyházán a 12 év felettieknek: Pfizert, Sinopharmot, illetve Janssent.

Kapcsolódó cikkünk itt olvasható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában