Sikeres rendszer

2022.01.05. 13:45

Pénzzel és kártyával is támogatja a város a csabai orvosokat

Sikeresnek értékelték a városi közgyűlés ülésén a minap azt a rendszert, amit a háziorvosok, házi gyermekorvosok és fogorvosok támogatására vezettek be 2020-ban Békéscsabán. A doktoroknak az önkormányzat Békéscsabai Háziorvos Kártyát biztosít, amellyel számos szolgáltatás érhető el ingyen. Támogatást ugyancsak kaphatnak a szakemberek, és azok mértékét most megemelik.

L. B.

Dr. Sonkoly Iván háziorvosnak (balról) nyújtotta át 2020 nyarán az első Békéscsabai Háziorvos Kártyát Szarvas Péter /Fotó: Imre György/

Szarvas Péter polgármester az ülésen sikeresnek nevezte a rendszer kialakítását, hiszen sokan vettek igénybe támogatásokat, szolgáltatásokat. Egy korábbi sajtótájékoztatón jelezte: azt tapasztalták az elmúlt időszakban, hogy ha egy doktor nyugdíjba vonul vagy felhagy a körzeti munkával, akkor az önkormányzat nem talál könnyen a helyére másik szakembert, gond van az utánpótlással, mindez egyébként országos probléma. Az önkormányzat érdeke, hogy az ellátás zavartalan legyen, ezért döntöttek úgy, hogy a meglévő motivációs rendszert kiegészítik több elemmel. A bevezetett Békéscsabai Háziorvos Kártyával pedig a doktorok városhoz való kötődését erősítenék.

A grémium elé került anyag szerint Békéscsabán 25 háziorvosi, 11 házi gyermekorvosi és 19 fogorvosi körzet működik, és 14 – jelenleg is praktizáló – doktor immár betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt. Most két körzet betöltetlen, az egyik 2020 novembere, a másik 2021 áprilisa óta, az ellátás azonban helyettesítéssel megoldott. 2020-ban fogadták el azt a programot, amellyel támogatnák azokat a doktorokat, akik az önkormányzattal feladat-ellátási szerződést kötöttek. Ezek között van, hogy a szakembereknek havonta több tíz ezer forintos támogatást biztosítanak, attól függően, hogy a rendelő saját tulajdonuk, önkormányzati, esetleg bérelt. A városi közgyűlés úgy döntött, hogy ezeket a támogatásokat 2022-től megemelik nagyjából tíz százalékkal: a havi 40 ezrest 44 ezresre, a 26 ezrest 30 ezresre, a 32 ezrest pedig 35 ezresre. Fontos, hogy ezentúl a segítség minden olyan költségre igényelhető, amely a körzet működésével kapcsolatban merül fel.

2020-ban 24 doktor összesen 10 millió, 2021-ben pedig 14 szakember 9,5 millió forintot kapott. A motivációs rendszer szerint az önkormányzat szabadon felhasználható 2,5 millió forintos letelepedési támogatást is biztosít a városba érkező doktornak, amennyiben központi praxistámogatást nem kaphat. Ezt a lehetőséget eddig senki sem vette igénybe. A Békéscsabai Háziorvos Kártya szolgáltatásai népszerűek. Többek között kaphatnak a doktorok bérletet a Jókai színházba vagy az Árpád fürdőbe, röplabda-, kézilabda- vagy futballmeccsekre, kedvezményes olvasójegyet a könyvtárba, de játszóházi felügyeletet is kérhetnek gyermeküknek, valamint bérletet a kolbászfesztiválra. A legkedveltebb ezek közül a színház- és uszodabérlet volt, és a kedvezmények biztosítása összesen 5,2 millió forintos költséget jelentett az önkormányzatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában