Baráti segítség

2022.01.07. 17:28

Mindent kínálnak a csabai trafikban, amit csak a szem megkíván

A trafik az életük – a napilapok, a heti és havi magazinok mellett mindenféle aprócikk megtalálható náluk az édességtől a galuskaszaggatóig. Sztrehovszki Zsuzsanna egy kondorosi pavilontól jutott el az évtizedek során több csabai trafik üzemeltetéséig, most az Élővíz-csatorna melletti kishídnál és az Univerzál Áruházban működtet üzletet. Zsíros György meteorológusból lett trafikos, több évtizede a Lencsési lakótelepen kihagyhatatlan az ­üzlete.

Ny. L.

Sztrehovszki Zsuzsanna átmenetileg elköltözteti az üzletét /Fotó: Bencsik Ádám/

Sokat jelentett a csabaiaknak a Szent István téren a Centrum Áruház, előtte pedig az újságos pavilon. Nos, ezt Sztrehovszki Zsuzsanna működtette, miként a Lencsési lakótelepen a mostani zöldséges helyén a trafikot. Ugyanúgy, mint a kórház régi főbejáratánál lévő standot is. 

– Miután beköltöztünk Kondorosról Csabára, a trafikéletet tovább vittem. Amikor pedig lehetőségem nyílt, megvásároltam a kishídnál lévő üzletet is kilenc esztendeje – mesélte Zsuzsanna. 

– Hosszú ideig reggel hattól este hatig lényegében egyedül vittem a boltot. Kezdetben az újságok mellett főként a dohánytermékek árusítása tartotta el a boltot, utóbbi megszűnése után a Szerencsejáték Zrt. portfóliója viszi leginkább az üzletet. A legnépszerűbb termékek közé tartozik továbbra is az ötös lottó, de a tippmix és a kaparós sorsjegyek is egyre kedveltebbek. A trafik központi helyen van a belvárosban, jönnek-mennek az emberek gyalog, biciklivel, de itt meg-megállnak. Hajdú Jánosné Gabriella mondta ottjártunkkor, hogy mindig itt veszi meg a buszbérletet, és az éppen aktuális csokiját. 

– Egészen más ilyen hangulatos, közvetlen környezetben vásárolni, mint egy multinál. Itt csak én vagyok a fontos, és amit kérdezek, kérek, azt azonnal teljesítik – ecsetelte Gabi. 

– Nem kell aprócikkekért, borítékért, tollért, gyufáért sem szaladgálnom máshova. Emellett ez egy központi találkozóhely is a barátokkal. A Skorpió együttes száma jut eszembe a kínálatról: „Mindenféle cucc, mit szemed megkíván, vár itt rád.” Zsuzsannának ugyanakkor előbb-utóbb időlegesen költöznie kell, amikor a kishíd és környéke rekonstrukcióját végzik.

A trafiknak is bele kell illenie a környezetbe. Az ideiglenes megoldást megtalálta a vállalkozó, a kórház régi bejáratához közeli pavilonba költözteti át átmenetileg a boltot. Közben pedig úgy alakítja át a kishídnál az üzletét, hogy megfeleljen a városképi előírásoknak. Zsuzsanna csak kis ablakán keresztül, a kinti hirdetőtáblák figyelemfelhívása révén fogadja a vásárlókat, de Zsíros Györgynek, a Lencsési lakótelepen lévő trafikjába be is mehetnek a vevők. A hetvenötödik életévét taposó tulajdonos elmondta, van még annyira fiatal, hogy Gyurinak nevezzék a hozzá betérők. 

Zsíros György már több évtizede vezeti a trafikot /Fotó: Bencsik Á./

– 1992-ig meteorológus voltam, aztán vettem egy nagy fordulatot, és ezt a trafikot üzemeltetem annak a háznak a földszintjén, melyben lakom– ecsetelte. – Ami itt nincs, azt nem is érdemes keresni. Kihívások mindig akadnak, most például a korongecset, de a kézi galuskaszaggatót már beszereztem. Sokszor a semmit kergetjük, de rátalálunk valamire, és az boldogságot okoz, hogy a vevő pont azt kereste.

Humán szolgáltatás: szoros a kapcsolat a vevőkkel

Zsuzsanna és György is elmondta, nincs szó nagy varázslatról, nyitva kell lenni reggeltől estig, és a vevők rendelkezésére állni. Minden olyat kínálni, amiért nem szaladnak a multikhoz. Persze, ennél szorosabb a kapcsolatuk a vásárlókkal. Ha a közelben lakóknak küldeménye érkezik, és nincsenek otthon, náluk leteheti a csomagküldő szolgálat a pakkot.

Vigyáznak kiskutyára, telefonszámokkal rendelkeznek, hogy kit hívjanak, akiknek elromlik valami a lakásukban. Ahogy Zsíros György fogalmazott, sokszor humán szolgáltatást is végeznek azzal, hogy a hozzájuk betérők elmondják nekik bánatukat, megosztják velük örömüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában