2022

2022.01.03. 06:45

Jó egészséget kívánnak idénre Békés megye ismert személyiségei

Ismert Békés megyei személyiségeket kérdeztünk összeállításunkban arról, hogy mit várnak az új évtől. Válaszaikból kiderült, a legtöbben egészséget kívánnak szeretteik és ismerőseik számára, és persze mindenki szeretne már visszatérni a pandémia előtti régi kerékvágásba.

Hírlap-összeállítás

– Nekem szép évem volt 2021-ben, annak ellenére is, hogy sok nehézséget okozott a koronavírus – mondta Petneházi Andrea , a Szarvasi Polgármesteri Hivatal kabinetvezetője. Az év első felében ugyanis megkaphattuk a védőoltást, ami után bátrabbak voltunk. A még nehézkes tavasz után pedig gyorsan jött a nyár, amikor már egy kicsit utazhattunk is, és persze újra élvezhettük a vízi színház előadásait. A szabadidős tevékenységeknek pedig kedveztek a Szarvason újonnan épülő, illetve felújított kerékpárutak, melyeket mindannyian előszeretettel használunk. De épült a ligetben új futópálya is, ami szintén a mozogni vágyóknak kedvez. A város tehát nem állt le, és a fentieken túl számos beruházás ugyancsak elindult. Nagy öröm volt még számomra, hogy elkezdtünk forgatni egy szép filmet a 800 éves magyarországi Domonkos-rendről, aminek hamarosan már a bemutatóját élvezhetjük. A kabinetvezető kiemelte, a tavalyi évben a hobbija kiteljesedhetett azzal, hogy immár a lakossághoz is eljuttathatja kovászos péktermékeit, jó ételt adva ezzel az embereknek. Végül hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy minden családtagja, barátja, és munkatársa egészséges, és nem veszítettek el senkit.

Petneházi Andrea szerint egészségünk megőrzése a legfontosabb

Forczek Győző , a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese szerint tavaly kihozták a békéscsabai intézményben a lehetőségekből a legtöbbet, ahogy fogalmazott, kimaxolták az évet. A járvány miatt bevezetett korlátozások miatt csak tavasz végén nyitottak. Nyáron főleg szabadtéri rendezvényeket szerveztek, javarészt a stégre, és minden korosztályt megszólítottak, sok szórakozási lehetőséget kínáltak, így sikeres szezont zártak. Ám a jegyeladásokban a járvány hamar megmutatkozott: a korábbiakhoz képest visszaesett az érdeklődés. Ez a tendencia ősztől is folytatódott, amikor a rendezvényekkel beköltöztek a házba, függetlenül attól, hogy az esemény védettségi igazolványhoz kötött volt-e vagy sem. Az ünnepek idejére tartogatták az év koncertjét a Csík Zenekarral és Presser Gáborral, illetve olyan nagy nevek érkeztek decemberben, mint Lovasi András és a Tankcsapda. Forczek Győző hangsúlyozta: az, hogy ilyen felhozatallal zárták az esztendőt, sejteti, hogy a kihívások ellenére is kiváló teljesítményt nyújtó Csabagyöngye Kulturális Központon nem múlik semmi sem, idén is hasonlóan színvonalas programokat nyújtanak a békéscsabai, Békés megyei közönségnek.

– A hátunk mögött hagyott évet a koronavírus-járvány határozta meg – kezdte összefoglalóját Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke.Én személy szerint bizakodó vagyok, azt gondolom, hogy a szakemberek tudása és az oltások segítenek a pandémia leküzdésében. Történelemtanárként a diákjaimnak szoktam mondani, hogy a jelenlegi helyzetről az ő gyermekeik, unokáik tanulni fognak; azaz történelmi időket élünk. A városvédő egyesület elnökeként örülök, hogy méltó körülmények között tudtuk megünnepelni fennállásunk 35. évfordulóját. Magánemberként a 15. házassági évfordulónkra emlékszem szívesen vissza, és arra, hogy a kisfiam felső tagozatos lett. Tavaly töltöttem az utolsó esztendőt a negyvenesek között. Lehet, hogy ennek köszönhető, hogy egyre inkább a családommal történő személyes élmények gyűjtése került a legfontosabb helyre: belföldi utazásokkal, közös programokkal­.

– A 2021-es év egy fokkal jobb volt, mint az előző – kezdte Podani Milán szarvasi akrobatikus motoros, az országos bajnokság ezüstérmese. A szezon végén sajnos gondok adódtak az újabb motorral, a Hondával, amelynek a javítása jelentős költséggel járt. A versenyek mellett nagyon szerettem a bemutatókra járni, ahol nincs akkora tét, lazábban, nagyobb kötöttségek nélkül lehet motorozni. Az új esztendőben szeretném megtartani a második helyemet a bajnokságban. A címvédőt nagyon nehéz lenne letaszítani a trónról, hiszen profi versenyzőről beszélünk, akinek ez a munkája, de nem mondok le róla. Bár nagy a költségigénye, ám idén szeretnék végre újra nemzetközi versenyeken elindulni. Tavaly lett volna egy francia túra is, amit megpróbálunk bepótolni, de szívesen visszatérnék Törökországba is. A civil életben is helyt szeretnék állni, folytatom a mentőtechnikusi munkámat, emellett elkezdtem a járművezetői szakoktatói képzést.

Podani Milán 2022-ben több versenyen szeretne elindulni

– Egy nagyszerű vadászati világkiállításon vagyunk túl, a megyében azonban tavalyelőtt és tavaly nyáron kényszerűen elmaradt a vadász- és horgásznap. Bízom benne, hogy idén meg tudjuk tartani ezt a több évtizede létező rendezvényt, amely évről évre ezernyi érdeklődőt mozgat meg – mondta el Hrabovszki János, a Békés Megyei Vadászkamara és Vadászszövetség elnöke. Az idei esztendő egyik kiemelt célja még a fiatalság megszólítása, annak érdekében, hogy ez a korosztály is megismerje a vadászokat, akik egyben a vadgazdálkodásért is felelnek. Sokan talán félreismerik azokat a szakembereket, akik többek között egy adott területet, az ott élő állatállomány igényeit figyelik, és akik mindezek alapján egy környezetkímélő és fenntartható erdő- és vadgazdálkodást működtetnek. Nem vadászt akarunk faragni a gyerekekből, hanem elsősorban meg akarjuk mutatni a ifjabb korosztály számára, hogy egy hivatásos vadász munkája miért is fontos.

A tótkomlósiak híres divattervezője mozgalmas évet zárt. Hrivnák Tünde elmondta, Istennek hála, a nyitás után elindult az élet náluk is: – A halasi csipkével díszített ruhakollekcióm bemutatása nagy sikerrel debütált. Sok helyre meghívtak az összeállítással engem és a halasi csipkevarrókat egyaránt. Ezt követően a vadászati világkiállításon az eredeti magyar kézi hímzéssel díszített ruháim is elismeréssel mutatkoztak be. Nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam. Az év utolsó részében pedig a kárpátaljai nagydobronyi kollekciómat mutattam be – folytatta a divattervező. Sikert aratott egyedi, páratlanul szép munkáival. – Hálásan köszönöm mindenkinek, akik részt vettek a missziónkban és hozzájárultak az eredeti magyar kézimunka továbbéltetéséhez – tette hozzá. – Az idei évben szeretnénk bemutatni egy új, eredeti kalocsai mintával díszített ruhakollekciót és a vadászati öltözködési kultúrában bevezetni a magyar népművészeti mintával díszített ruhákat – tudtuk meg Hrivnák Tündétől.

Hrivnák Tünde (balról a harmadik) mozgalmas évet tudhat maga mögött, és bízik benne, hogy az idei sem szűkölködik bemutatókban /Forrás: Perl Photography/

Kása István Zoltán, a békéscsabai Marzek Kner Packaging Kft. és az M-Flexilog Kft. ügyvezető igazgatója évértékelésekor elmondta, a csomagolóanyag-gyártókat – így őket is – 2021-ben komoly kihívás elé állította a súlyos alapanyaghiány és az árak soha nem látott mértékű emelkedése. Az ellátási problémák főként a flexibilis csomagolóanyagokat érintették. Az ellátási lánc akadozása rányomta a bélyegét a gyárak mindennapjaira, csökkent a termelés tervezhetősége, hatékonysága, alkalmanként a termelés nagyon gyors átprogramozására volt szükség. Komolyabb következményei lesznek azonban a papíralapú termékek alapanyag-ellátási problémáinak. A Covid-19-járvány közvetett hatásaként szinte összeomlottak a világot behálózó szállítási láncok, aminek egyik közvetlen hatása a Távol-Keletről érkezett papírszállítmányok elmaradása. Ez a földrajzi Európa esetében körülbelül egymillió tonna papírimport kiesését jelenti. Az európai gyártók emiatt olyan mértékű igénnyel találták szemben magukat, ami már egyes kartonok tényleges hiányát okozta, és okozza ma is. Ennek főként a gyógyszer- és élelmiszergyártók látják majd kárát, hiszen esetenként 60 százalékos papírár-emelkedést kellett továbbhárítaniuk. Utóbbiakon túl a kiadások további, két számjegyű emelkedését okozza az energiahordozók, segédanyagok és humánerőforrás-költségek változása.

Kása István Zoltán komoly drágulásra számít /Fotók: BMH/

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke hírportálunknak elmondta, az év elején – a járványhelyzet miatt – még kérdéses volt, meg tudják-e valósítani az egyesület programjait. – Végül sikerült elindítanunk a képzéseinket és a táborainkat, melyekre hazánk minden tájáról és határon túlról is érkeztek jelentkezők. A nagy érdeklődésre számot tartó rendezvényeink sem maradtak el, mint például a Körös-völgyi Sokadalom vagy a Szent Iván Napi Vigadalom – osztotta meg velünk az elnök. Tavaly 17 kiállítást szervezett az egyesület, amelyen több mint 35 ezer látogató fordult meg. Ezalatt tovább épült, szépült a programjaiknak is helyt adó Tégla Alkotóház. – Hatalmas erővel, komoly tervekkel várjuk az új évet. Már javában készülünk a márciusra tervezett Kárpát-medencei Népi Textilfesztiválra, amelyre eddig négyszázan jelentkeztek és háromszázan pályáztak – avatott be minket Pál Miklósné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában