KoraPark

2022.01.14. 19:45

Játszópark lehet a gyulai Bodoki-majorban

KoraPark néven alakíthat ki családi szabadidő- és fejlesztőközpontot a gyulai Bodoki-majorban a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány. A fejlesztés előkészületei már elkezdődtek.

P. G.

Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed és Alt Norbert járta be a játszópark leendő helyszínét /Fotó: Imre György/

Az alapítvány 2016 óta dolgozik a koraszülöttek helyzetének javítása érdekében, és közadakozásból negyedik éve üzemelteti a Viharsarki Koraszülöttmentő-autót. Dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed elnök és Alt Norbert, a szervezet egyik alapítója hírportálunknak elmondta, szeretnék tevékenységüket a jövőben kiszélesíteni és új szolgáltatásokkal segíteni a térségben élő koraszülött gyermekeket nevelő családok életét és hétköznapjait. – Programunkat azonban nemcsak a koraszülött gyermekeket nevelő családok számára tennénk elérhetővé, hanem kinyitnánk azt minden helyi és környékbeli településen élő kisgyermeket nevelő család számára – fogalmazott dr. Abdulrahman Abdulrab Mohamed és Alt Norbert. Ezért célként határozták meg egy családi élmény- és pihenőpark kialakítását Gyula határában.

– A Bodoki-majorban olyan környezetet és szolgáltatásokat szeretnénk teremteni, amelyek az anyagilag szerényebb lehetőségekkel bíró családok számára is elérhetőek – mondták. Mint kiemelték, az elmúlt években azt látták, hogy a térségben élő családok részéről erre a fajta szabadidős szolgáltatásra komoly igény lenne. A programot egy olyan közel 2,3 hektáros területen kívánják megvalósítani, amelyen egykoron a híres folyószabályozó mérnök, Bodoki Károly birtoka állt. Az általa kialakított arborétum egy része jelenleg is megtalálható a területen, ami a környezetet rendkívül vonzóvá teszi. A telek mellett halad el az Élővíz-csatorna, míg a terület a közúttól 700 méterre helyezkedik el, és két irányból is megközelíthető. A telek fekvése, elhelyezkedése és mérete is alkalmas a projekt megvalósítására. Mint elárulták, komplex szolgáltatásokban gondolkodnak, amelyek részeként olyan fejlesztőparkot alakítanának ki, ami a fogyatékkal élő és a mozgásszervi problémákkal küzdő gyermekek számára nyújt majd szabadtéri fejlesztési lehetőséget úgy, hogy közben a család is aktív részesévé válik a programnak.

Játszóparkot szintén létrehoznának szabadtéri játszó, mese és szórakoztató elemek elhelyezésével. Emellett családi, közösségi rendezvények lebonyolítására alkalmas szabadtéri-fedett létesítményeket, rendezvényteret alakítanának ki, sőt egyszerűbb könnyűszerkezetes szállások kialakításával táborozási lehetőségeket biztosítanának családok számára. Az Ökopark részeként gyógynövénykert és ház, továbbá gyümölcsöskert és kisállat-simogató sziget, valamint lombkorona-tanösvény is létrejönne. Az Élővíz-csatorna adottságait kihasználva, a fejlesztés részeként evezős sportok centruma is szolgálná a kikapcsolódást csónakázási, kajakozási, kenuzási lehetőséggel.

Két ütemben valósulhat meg a fejlesztés

A programot két ütemben tervezik megvalósítani. Az első részben a terület tulajdonba vétele történne meg. Mint elmondták, dr. Kovács József, országgyűlési képviselő közbenjárására dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter biztosította központi forrásból az alapítvány számára a terület megvásárlásához, a vételár megfizetéséhez szükséges 19 millió forintot. A tulajdonba vételhez szükséges további eljárásokhoz – mint például a szintén komoly összegnek számító földvédelmi járulék kifizetése – további anyagi támogatásra van szükségük. Ennek érdekében gyűjtési akciót indítottak, amelyhez várják a lakosság és a támogatók segítségét. A támogatást az 54000131-11035374-00000000 számlaszámra történő utalással, és a gyulai Kisváros című lap jövő heti számában elhelyezett csekken keresztül történő befizetéssel lehet megtenni.

A program második ütemében a park terveinek részletes kidolgozása, a legapróbb részletek konkretizálása fog megtörténni mindamellett, hogy a megvalósításhoz szükséges pályázati és egyéb források felkutatása is elkezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában