Jubileum

2022.01.02. 15:21

Húsz éve alakult a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub

A két évtized történetét Alt Sándor elnökkel idéztük fel.

Papp Gábor

A gyulai Medivid Kupa Magyarország egyik legrégebbi agilityversenye /Fotó: Kiss Zoltán/

– 1993-ban ismerkedtem meg az agilitysporttal, amikor az Európa-kutyakiállításon láttam az osztrákok különleges bemutatóját. Rögtön megszerettem ezt a fantasztikus elfoglaltságot – emlékezett vissza Alt Sándor. 

Alig egy évvel később, 1994-ben a Hunnia Agility Klub és a Hungária Agility Klub, valamint Tóth Árpád és László István, a hazai agility prominens képviselőinek segítségével óriási sikerrel rendezték meg első versenyüket a gyulai vár előtt. 

Alt Sándor közben rengeteg szakmai tapasztalatot gyűjtött nagy világversenyeken, az olaszországi Európa-bajnokságon, az első, Svájcban tartott világbajnokságon, Németországban és más helyeken. A vezető már ekkor azon morfondírozott, hogy miként lehetne keverék kutyák számára is rendezni világbajnokságot, mivel ezek a négylábúak ekkor nem versenyezhettek a megmérettetéseken. Végül az olaszok hívták életre 2001-ben az első ilyen versenyt, majd 2002-ben a gyulaiak nyerték el a rendezési jogot. Húsz éve a Gyulasport akkori ügyvezetője, Prohászka Zsolt segítségével, 12 taggal megalakították a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub közhasznú szervezetét­. 

Alt Sándor elmondta, szerencsés, hogy felesége és családja mindig mellette állt, és kiemelte azt a közösséget, aki vele tartott, kitartott elvei és tervei mellett. Húsz év alatt három keverék és fajtatiszta kutya agility-világbajnokságot, három ifjúsági agility-Európa-bajnokságot rendeztek, és huszonötször szervezték meg a Medivid Agility Kupát. John Gilbert, az agility atyja háromszor bíráskodott náluk. 

– Sokan többször is leírtak bennünket, mégis itt vagyunk és fejlődünk – tette hozzá. Szólt arról, hogy a gyulai önkormányzat sportként ismeri el az agilityt, amely egyedülálló hazánkban. A város maximálisan támogatja működésüket, versenyeiket és fejlesztéseiket. Országos pályázataik többsége sikeres, engedelmes tanfolyamaik eredményesek, és több mint 360 bemutatót tartottak bel- és külföldön egyaránt. 

Sportolóik számtalan kiváló eredménnyel rendelkeznek, akik jelenleg edzői is a csapatnak. A teljesség igénye nélkül kiemelte Alt Éva, Szabó Márton, Baráth Orsolya és Krasznai Ágnes nevét. A mozgáskorlátozott Ale Patrícia pedig 2017-ben a ParAgility nagykövete címet vehette át Ausztriában. 

Alt Sándor és a klub nevéhez kötődik a paragility, a fogyatékossággal élők agility­sportjának ötlete és megvalósítása. 2002-ben Gyulán rendezték meg a keverék és fajtatiszta kutya agility-világbajnokságot és paragility-világkupát, ahol együtt versenyeztek az ép és a sérült versenyzők. Mindez óriási áttörést jelentett. 

A klub által szervezett Medivid Kupa hazánk egyik legrégebbi agilityversenye: – A program titka a közösség erejében rejlik – tette hozzá. – Fiatal, idős mindenki egyet akar. Minden egyes alkalommal törekedtünk a minél magasabb színvonalú rendezvény lebonyolítására. A segítők száma magas, és fiatalokat is bevonunk a lebonyolításba. A technikai háttérre, a minőségi kiszolgálásra, a tisztaságra és a kulturált elhelyezésre, valamint a családias hangulatra egyaránt törekszünk. A teljesség igénye nélkül kiemelte Vigyikán György, Altné Novák Ágnes, Kóra Kata Bianka, Szabó Márton, Baráth Orsolya, Alt Éva, Tóth Árpád nevét. 

Emlékezetes pillanatok sora

Alt Sándor számára különösen emlékezetes a gyulai paragility-világkupa megnyitóműsora és maga a rendezvény, a szintén a városban tartott ifjúsági agility-Európa-bajnokság megnyitója és a verseny, valamint az éjszakai agilityverseny megnyitója. – Sok megmérettetésen voltam a világban, de ehhez hasonló műsorral egyetlen egy agilityversenyen sem találkoztam – tette hozzá, majd szólt családjáról is, elmondta, számukra különösen nagy ajándék a négy unokájuk, akik szebbé teszik az életüket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában