Közel kétszáz milliméter az elmaradás

2022.01.08. 06:47

Hiányzott a csapadék Békés megyében

Az elmúlt hónapok adatai szerint a 2021-es hidrológiai esztendőben rendkívüli csapadékhiány keletkezett Békés megyében, illetve a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövízig) területén.

P. G.

Hiába vártuk a csapadékot, elmaradt az eső /Illusztráció: Shutterstock/

A csapadékösszeg 384,2 milliméteres területi átlaggal zárt, mely 193 milliméterrel marad el a sokéves 577,2 millimétertől, azaz rendkívül száraz időszakot tudhatunk magunk mögött – erről Facebook-oldalán tájékoztatott a Kövízig. Mint kiemelték, Magyarországon – és a közép-európai országok többségében – no­vember 1-et tekintik az éves hidrológiai ciklus kezdő napjának, a következő év október 31-ét pedig a záró időpontnak. 

A hidrológiai év a természetes vízkészlet felhalmozódási időszakát jelentő téli félévből, és a vízkészletek fokozatos csökkenésének időszakát magában foglaló nyári félévből áll. A bevezetőben említett helyzeten az sem segített, hogy az egyetlen nap alatt lehullott csapadék tekintetében viszont pozitív rekord született június 9-én Szarvas állomáson, ahol 102,4 milliméter eső esett, mely az ezredforduló óta eltelt időszak legnagyobb napi értékének bizonyult a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén. 

A hőmérsékleti viszonyok tekintetében is született érdekesség. Ezek az adatok csak egy hajszálnyival maradtak a sokéves érték alatt. Az esztendőben többségben voltak az átlagnál hűvösebb hónapok, de a melegebb hónapok is éppen akkora értékeket produkáltak, hogy a sokéveshez képest ne lehessen komolyabb lehűlésről beszélni. A legnagyobb eltéréseket negatív irányban 2021 áprilisa és májusa produkálta, de ez a tendencia 2021 tavaszának egészére is illik, hiszen mind a három tavaszi hónap átlag alatt végzett. 

A legnagyobb pozitív eltéréseket meglepő módon nem a nyári hónapok jelentették, hanem 2020 de­cembere, illetve 2021 januárja, amikor is a sokéves értékekhez képest majd 3 fokkal melegebb volt az időjárás. A hidrológiai év során a talajvízszint havi értékei is az átlag alatt maradtak. A nyári szárazság hatása júliustól kezdve érződött a leginkább, és ettől kezdve minden hónapban nőtt az eltérés mértéke, 2021 októberének végére már majdnem 1 milliméteres volt a különbség – negatív irányban – a sokéves átlaghoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában