Kiemelkedő teljesítmény

2022.01.10. 19:45

Falumegújítási díjat érdemelt ki Méhkerék

A falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményért Magyarországi Falumegújítási Díjat érdemelt ki Méhkerék – írták a kormány honlapján.

L. B.

Fekete Ágnes, a polgármesteri hivatal műszaki ügyintézője a piacteret is megmutatta a bizottság tagjainak, így dr. Ónodi Gábornak, Bérczi Szabolcsnak és Madaras Attilának /Fotó: BMH/

A beérkezett pályázatokat a Falumegújítási Szakértői Bizottság bírálta el, a tíz tag között voltak többek között a Belügyminisztérium, a Miniszterelnökség, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozata és a Magyar Építőművészek Szövetsége képviselői. A grémium nem csak tanulmányozta a pályázatokat; helyszínbejárások, konzultációk során is vizsgálta a települések falumegújítási tevékenységét.Tát Margit polgármester kiemelte: nemcsak az infrastruktúra-fejlesztéseket vették figyelembe a döntéshozatal során, hanem a közösségfejlesztést és a helyiek részvételét is mind a célok kitűzésében, mind azok megvalósításában. Hangsúlyozta: az elmúlt tíz év eredményeit, Méhkerék teljesítményét kiemelkedőnek értékelték.

Sorolta, hogy egy fotókkal illusztrált anyagban bemutatták azokat az infrastruktúra-fejlesztéseket, amelyek a helyiek kényelme mellett a fenntarthatóságot is segítik, ilyenek a szennyvízberuházás mellett az útépítések, az energetikai fejlesztések és az intézményfelújítások. Azokat a közösségfejlesztő programokat szintén sorra vették, amelyek részben a nemzetiségi hagyományok ápolását célozzák, mint a néptánctáborok és a Colinda Est. Kiemelték a bölcsődét, amely a település legújabb eredménye. Tát Margit polgármester hozzáfűzte: a pályázat szólt a jövőbeni igényekről is, ilyen az idősek bentlakásos ellátása és a fenntarthatóság további kihívásaként a mezőgazdaságból eredő hulladékok kezelésének megoldása. A megküldött dokumentumok áttanulmányozása után a bizottság tagjai Méhkeréken személyesen vizsgálták meg a beruházások megvalósítását, majd ezt követően hoztak döntés.

A kormány honlapján azt írták: az abszolút győztes a Hajdú-Bihar megyei Egyek lett, a Békés megyei települések közül pedig egyedül Méhkerék kapott díjat. A településvezető hozzátette, hogy a döntésről értesítették őket, a díjat pedig ünnepélyes keretek között a tervek szerint 2022 áprilisában adnák át a Komárom-Esztergom megyei Környén, a 2019-es kiírás győztesénél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában