Áttelelés

2022.01.26. 08:24

Az idei télen sem maradt darvak nélkül a Kígyósi-puszta

Az utóbbi években, a téli időszakban is gyakran találkozhatunk darvakkal a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén. Ezen a télen is szép számban vendégeskedtek a területen.

Beol.hu

Fotó: Forgách Balázs

Az utóbbi évtizedekben a darvak első nagy, téli beáramlását 2014 februárjában figyeltük mega Kígyósi-pusztán, amikor egyszerre 8 ezer példány időzött itt. Ezek valószínűleg már a korán visszavonuló madarak voltak, melyek néhány hetes megálló után, március elején elhagyták a térséget. A következő nagyobb beáramlás 2018-ban következett be, akkor 6500 példányt számoltunk, melyek december közepétől egészen a tél végéig nálunk tartózkodtak. Tavaly januárban szintén magas számot, 5500 példányt regisztráltunk - olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján.

A késő őszi esőzések hatására december második felére nagyobb vízmennyiség gyűlt össze a pusztán, ami idecsábította a madarakat. 

Az év végi havazások előtt 4600 daru éjszakázott rendszeresen a Kígyósi-puszta védett területein. A váratlan hideg hatására azonban elvonultak, de néhányan közülük továbbra is kitartanak. Január közepén 50 példányt számoltak meg a nemzeti park munkatársai.

Ha az alkonyati órákban megállunk a Kétegyházát Szabadkígyóssal összekötő úton, akkor jó eséllyel megfigyelhetjük az éjszakázóhelyre visszatérő csapatot, s jellegzetes krúgatásukat is meghallhatjuk - derül ki a bejegyzésből.

Az elmúlt évtizedre visszatekintve elmondható, hogy a Kígyósi-puszta a darvak egyik stabil telelőhelyévé vált. Számuk nagyban függ az adott esztendő időjárásától, vannak kiugró évek, máskor pedig csak kisebb számban telelnek az itteni védett területeken. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában