Képviselői interjú

2022.01.19. 19:58

Az eredmények megőrzése mellett fejlődhet tovább Gyula és térsége

A helyiek életminőségének javítását, a fejlesztések folytatását és újabb beruházások megvalósulását egyaránt fontos céljának tekinti dr. Kovács József. Az országgyűlési képviselővel az elmúlt időszakról, a települések mindennapjairól, a jövőről beszélgettünk.

P. G.

Dr. Kovács József 2010 óta számos fontos kérdésben képviselte a gyulai térségben élők érdekeit az Országgyűlésben. /Fotók: Lehoczky Péter/

– A koronavírus-járvány sajnos alapvetően határozta meg az elmúlt évben is a mindennapokat, a pandémia ellenére ugyanakkor a munka az élet minden területén folytatódott, a tervezett beruházások a választókerület településein megvalósultak vagy elkezdődtek. Mindezt nagyon komoly eredménynek tartom egy ilyen rendkívül nehéz helyzetben – nyilatkozta hírportálunknak a tavalyi évvel kapcsolatban dr. Kovács József országgyűlési képviselő.

– A választókerület legnagyobb települése Gyula. Miként értékelné a fürdőváros szempontjából az elmúlt évet?

– Gyulával kapcsolatban természetesen elsőként az Airbus helyi beruházását érdemes kiemelnem. A helikopteralkatrész-gyár építése nagyon jó ütemben halad, idén már meg is kezdik a munkát, a termelést az üzemben. Az Airbus mellett épül egy felületkezelő üzem is, ami szintén új munkahelyeket jelent a város és a térség számára. A fejlesztés pedig újabb beruházásokat generál, hiszen nem kismértékben a gyulai beruházásnak köszönhetően, ahhoz is csatlakozva, fejleszthetik a békéscsabai repülőteret, amely így nagyobb gépek fogadására is alkalmassá válik. Várhatóan ezzel párhuzamosan újabb útfelújítások ugyancsak megvalósulhatnak. Biztos vagyok benne, hogy egy komoly ipari fejlődés alapjait teremti meg az Airbus beruházása a városban. Természetesen Gyuláról aligha beszélhetünk a turizmus említése nélkül. Tavaly adhattuk át az Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia-szárnyát az egészen egyedülálló bálteremmel és gasztronómiai résszel. 

A jelenleg a Gyulai Várfürdőben működő reumatológia várhatóan rövid időn belül átkerül majd a gyulai kórházba, ami teret nyit a fürdő egyik további fejlesztése előtt. 

Egy fontos beruházás, az új gyermek-víziparadicsom építése már év elején elkezdődött, amit két további követhet, az új termálfürdő megvalósítása és a főépületben egyebek mellett medical wellness kialakítása. Emellett folyamatosan korszerűsítik, bővítik a szálláshelyeket is a városban, ami még jobb, még vonzóbb környezetet teremt a turisták számára. Bár egészen konkrétan nem turisztikai beruházásról van szó, mégis fontos megemlítenem, hogy küszöbön áll a Tiborc utca több mint egymilliárd forintos rekonstrukciója. Mindez fontos az ott élők számára, de nagyon lényeges azért is, mert ez a Gyulai Várfürdőhöz, a szállodákhoz vezető egyik legfontosabb szakasz, így idegenforgalmi szempontból sem másodlagos, hogy milyen az utca állapota. Természetesen ez csak néhány a legjelentősebb gyulai beruházásokból, amelyek tavaly megvalósultak, és amelyek tovább javították a helyiek életminőségét.

,Minden város rengeteget fejlődött, egyenletesen léptek előre.”

– Miként alakult a térség települései számára a tavalyi év?

– A választókerülethez összesen húsz település tartozik, közülük tizenöt helyen ötezernél kevesebben élnek. Van négy kisebb középváro­sunk és Gyula mint a térség és a hazai turizmus egyik központja. Számomra valamennyi település egyaránt fontos, az az elvem, hogy a térségben élő valamennyi emberért mindent meg kell tennem. Nagyon lényeges, hogy ahol csak lehet, tartsuk helyben az általános iskolák alsó tagozatát. A 6 és 10 év közötti gyermekek nagyon fejlődőképesek és nagyon érzékenyek is. A folyamatos utaztatás, az emiatti feszültség pedig nem hiszem, hogy jót tesz nekik. Nem szabad elszakítani őket a szüleiktől, a megszokott környezetüktől, a minibölcsődék, óvodák, iskolák szerepe ezért is elengedhetetlen, és ezért is újultak meg például bélmegyeri, tarhosi és kötegyáni oktatási épületek is. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a gyerekek milyen épületben tanulhatnak, ahogy a megfelelő, korszerű környezet a szülők számára is fontos üzenet.

Az ötezer lélekszám alatti települések számára évek óta nagy lehetőséget jelent a Magyar Falu Program. A projekt egyik fontos jelentősége, hogy a települések maguk dönthetnek arról, hogy milyen területeken szeretnének előrelépni.

 Jelentős forrásokból, de egy-egy projekt esetében nem óriási pénzekből készülhetnek el fejlesztések. A program máris olyan minőségi átalakulást hozott magával, amelynek köszönhetően alapjaiban változott meg az élet a falvakban, az érintett helyeken. Az egyéb kiegészítő lehetőségekkel, például a falusi csokkal eljutottunk odáig, hogy máris kedvező elmozdulás érezhető, több helyen emelkedik a lakosságszám, már nem hagyják el a falvakat. A választókerületemhez tartozó Tarhoson például nincsen eladó ház. Idén pedig folytatjuk a sort, újabb járdákat, utakat újítunk majd fel, hogy még jobb legyen a környezet a helyiek számára. Mivel ma is nagyon sokan dolgoznak a mezőgazdaságban, külterületi utak fejlesztése is meg fog valósulni, és még folytathatnánk a sort.

Valamennyi település, így az ötezer lélekszám feletti helységek számára is komoly esélyt jelentett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), amelynek eredményeként ugyancsak nélkülözhetetlen beruházások készülhettek el, a Magyar Falu Programmal összehasonlítva nagyobb összegekből. Régen várt szennyvízhálózat jöhetett létre, közösségi terek kaptak új köntöst, középületek sora újult meg, de akadt olyan ingatlan, amelyet a TOP-nak köszönhetően mentettünk meg.

A TOP nagyjából befejeződött, a végéhez közelít, de már el is kezdődött a TOP Plusz program, amelynek részeként ismét óriási összegek érkezhetnek az említett húsz településre, újabb beruházások valósulhatnak meg, amelyek mind egy-egy irányba mutatnak, hogy az emberek életkörülményei tovább javuljanak.

– Érintőlegesen már szólt a térség négy városáról.

– Meglátásom szerint minden város rengeteget fejlődött, egyenletesen léptek előre. Sarkadon a legnagyobb beruházást az iskolahálózat rendkívül komoly modernizálása jelentette, a település egyik közlekedésbiztonsági szempontból problémás helyén körforgalom létesült, közintézmények újultak meg, végéhez közelít a tanuszoda kivitelezése. Szeghalmon megújult a polgármesteri hivatal, a piactér, és más beruházások ügye is jól halad. Füzesgyarmaton fejlesztették a középületeket, így a közösségi házat, és nagyon fontos, hogy elkezdődött a városközpont rehabilitációja is. Vésztőn elkészült a polgármesteri hivatal nagyon fontos felújítása, a központi orvosi rendelő szintén megújult, és iskolafejlesztések is nagy erővel zajlanak.

– Az utak állapota örök kérdés. Mi várható ezen a téren?

– Tavaly év végén adtuk át az M44-es újabb szakaszát, amellyel még biztonságosabbá vált a közlekedés, és természetesen a gyorsforgalmi út gazdasági hatásairól sem szabad megfeledkezni. Ugyanakkor, ahogy a Lakitelek és Tiszakürt közötti szakasz átadásakor is elmondtam, az alsóbbrendű utak járhatóvá tétele, folyamatos javítása is kiemelt kérdés. Ezen a téren is voltak komoly előrelépések, de a munkát itt is folytatni kell, és valamennyi pályázati lehetőséget meg kell ragadni, hogy minél több út korszerűsítése történhessen meg.

,Az M44 mellett az alsóbbrendű utak járhatóvá tétele, folyamatos javítása is kiemelt kérdés.”

– Korábbi kórházigazgatóként miként látja a megyei egészségügy helyzetét?

– Az első szavak a köszönetet és az elismerést kell, hogy kifejezzék azért, amit az egészségügyben dolgozók nap mint nap tesznek, azért, ahogyan lassan két éve a koronavírus árnyékában is helytállnak. A vidék egészségügyének fejlesztésére az elmúlt 12 évben jelentős forrásokat fordított a kormányzat. Csak egyetlen példa napjainkból, Debrecen és Szombathely mellett Gyulára is érkezhet egy korszerű sugárterápiás eszköz, ami sokat emel majd az onkológiai ellátás színvonalán. Az egészségügyben és a szociális szférában egyaránt a bérfejlesztések olyan folyamata kezdődött meg, aminek mértéke semmilyen formában nem összehasonlítható az azt megelőző időszakkal. Mennünk kell tovább a megkezdett úton a vidéki emberekért.

Eredményes családpolitika

Dr. Kovács József hangsúlyozta, az Orbán-kormány családpolitikája valamennyi elemével világviszonylatban is nagy elismerést váltott ki.

– Olyan vívmányok váltak elérhetővé, mint a 25 év alattiak szja-mentessége, a személyi jövedelemadó családosok számára történő visszatérítése, az édesanyák munkába visszaállását segítő bölcsődei, óvodai hálózat fejlesztése, a családi otthonteremtési kedvezmény, az adó-visszatérítések, a világszinten szintén egyedülálló rezsicsökkentés.

Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, véleménye szerint az embereknek nagyon markánsan állást kell foglalniuk a migránsok, az idegen emberek országba özönlésével szemben, és ezzel ki kell állniuk az ellen, hogy ne tegyék lehetetlenné az életünket. Kitért arra, hogy a rezsiharcban is egyértelműen az emberek oldalára kell állni.

– Az aktuális hírekből is jól látszik, hogy Európában is mekkora gondot okoznak a rezsivel kapcsolatos kérdések és problémák. Határozott véleményünk, hogy biztosítani kell a rezsicsökkentést, és ezzel azt, hogy az emberek életminősége ne romoljon, hiszen ha egy évben több százezer forinttal többet kellene csak villanyra, gázra, vízre kifizetniük, rengeteg családnak sokkal nehezebb lenne megélnie. Meg kell őriznünk eredményeinket – nyomatékosította hírportálunknak a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában