Technológia

2022.01.09. 09:00

A föld alatti vizeket tárolnák Dél-Békésben

A felszín alatti víztározás lehetőségeinek a vizsgálatát végezték egy projekt keretében hazánkban.

Cs. I.

A korábbi kutatások alapján a vizsgálatok fókuszába a Dél-Kelet Magyarországon található Maros-hordalékkúp került. A felszín alatti vízutánpótlás lehetőségének a vizsgálatáról, eredményeiről számoltak be a projekt munkatársai. Öt ország – Horvátország, Németország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia – hét partnere csatlakozott a DEEPWATER-CE Interreg Central Europe Projekthez, hogy az éghajlatváltozás káros következményeinek minimalizálásán dolgozzanak azért, hogy megfelelő mennyiségű vizet biztosítsanak a lakosságnak és a gazdaságnak, beleértve a mezőgazdaságot is. A projekt a célzott felszínalatti vízutánpótlási és víztározási technológiák közép-európai alkalmazhatóságát vizsgálja.

Az úgynevezett MAR-rendszerek alkalmasak a csapadékos időszakokban jelentkező felszíni víztöbblet összegyűjtésére és annak a felszín alatti víztartó rétegekben történő tározására, majd a vízhiányos időszakokban vízkivételre. A technológia ígéretes megoldásokat kínál a vízgazdálkodásra, az éghajlatváltozás hatásainak a kezelésére. A projekt első szakaszában meghatározták Magyarországon is a kísérleti helyszíneket. Ott elkészült a kiválasztott technológiák megvalósíthatósági tanulmánya, a földalatti gát vizsgálatára került sor. A magyarországi mintaterület a Maros hordalékkúpján, a Tisza két legnagyobb mellékfolyója (Körös és Maros) között található, Csanádapáca és Medgyesbodzás környékén. 

Az éghajlatváltozás hatására a vízigény a jövőben várhatóan növekszik. Mivel állandó felszíni vízfolyások nélküli mezőgazdasági térségről van szó, ezért a MAR-rendszerek fontos szerepet játszhatnak a térség vízgazdálkodásában. A projekt keretében elvégzett elemzések és a rendelkezésre álló adatokon alapuló eredmények azt mutatják, hogy egy földalatti gát MAR-konstrukció hosszú távon társadalmilag és gazdaságilag megvalósítható lenne a területen. A javasolt MAR-rendszer olyan vízforrást biztosíthat a rendszer legfőbb kedvezményezettjeinek, a mezőgazdasági termelőknek, ami fenntartható módon biztosítja az öntözővízigények kielégítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában