Koszorúzás

2022.01.15. 18:02

A doni áttörésre emlékeztek Szarvason

A doni áttörés 79. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezéssel egybekötött koszorúzást szombaton Szarvason, az Ótemetőben álló Doni Emlékműnél. Az eseményt az önkormányzat és a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány hívta életre.

V. E.

Fotók: Bencsik Ádám

Szenes János kuratóriumi elnök emlékbeszédében elhangzott, ahogy az előző években és évtizedekben, úgy most is a kegyelet és emlékezet békessége vitte őket a szarvasi Doni Emlékműhöz. Hozzátette, ugyan a közel 80 esztendő alatt már sok mindent megszelídített a történelem és az idő, azonban halhatatlan doni hőseinkre és a háború áldozataira máig ugyanolyan tisztelettel gondolunk, mint a kezdetekben. 

Hangsúlyozta, idén pedig kiemelt kegyelettel és hálával tekintenek vissza a világhírű szobrászművészre, a tavaly elhunyt Kepenyes Pálra, aki 1993-ban megalkotta a szarvasi Doni Emlékművet. Hasonlóképp emlékeznek egyúttal az emlékmű felállítását kezdeményező néhai id. Kepenyes Györgyre is, aki egykori doni harcosként 1992 és 1993 fordulóján úgy gondolta, hogy ezzel tartozik ő, Szarvas közössége és az evangélikus gyülekezet a doni hősök és áldozatok emlékének.

Az emlékmű megálmodója és alkotója után a fent említett hősöket és áldozatokat, valamint a Don-kanyarban történeteket idézte fel Szenes János.

Megtudtuk, Magyarországról mintegy negyed millió embert vittek el harcolni, akik a kemény mínuszokkal és az éhséggel küzdve harcoltak a hazájukért, és akik közül oly kevesen tértek haza. Közöttük voltak szép számmal Szarvasiak is, többek között vitéz Laborczfalvi György tizedes, Dell Antal, Alexa János, vagy az eltűnt Kelemen Pál.

A kuratóriumi elnök emlékezése után Lázár Zsolt evangélikus esperes foglalta imába a hősöket és tetteiket, illetve tartott szolgálatot a megemlékezés apropóján. Végül a jelenlévők elhelyezték koszorúikat az emlékműnél, élükön Babák Mihály polgármesterrel, Molnár Etele alpolgármesterrel és Csernus Zsolt képviselővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában