79. évforduló

2022.01.14. 12:23

A doni áldozatokra emlékeztek Tótkomlóson

A doni áttörés 79. évfordulója alkalmából országszerte tartottak megemlékezéseket; Komlóson is a magyar katonák hősies helytállását méltatták, akik a második világháborúban, a harcmezőn vesztették életüket.

Cs. I.

Beküldött fotó

Az emléktáblához elhelyezett koszorúval előttük és a polgári áldozatok emléke előtt tisztelegtek csütörtökön. A doni katasztrófa az egyik legsúlyosabb vereségként vonult be a magyar hadtörténelembe, és a második világháború magyar történetének meghatározó elemévé lett. Az áldozatok tiszteletére 2014 óta a helyi evangélikus gyülekezet szervez méltó alkalmat. Idén is sokan lerótták tiszteletüket az 1943-as doni áttörés áldozatainak az emléke előtt, az emlékezésen megjelentek a Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés Megyei Szervezetének a tagjai is – tájékoztatott Szpisák Attila evangélikus lelkész.

Beküldött fotó

– Vannak, akik földi vándorlásuk egész ideje alatt sem képesek megtanulni, hogy az élet lényege az együttműködés. Az együttműködés bonyolult. S közben akaratlanul is hibázunk, amivel megnemértettséget, vagy fájdalmat okozunk. Ezért a keresztény ember életének egyik alappillére a megbocsájtás – fogalmazott a lelkész.

A második világháború történetét számtalan kutatásban feldolgozták. A doni hadművelet nem minden oldalon fényes katonai hőstörténet.

– Ezért van nekünk is szükségünk az ottaniak bocsánatára. A 2. magyar hadsereg tragédiájára emlékeznünk kell. Szinte nincs olyan család, aki ne veszített volna el hozzátartozót a Don-kanyarban – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában