Szülők akadémiája

2022.01.12. 16:40

A családi mintákról tartottak különleges előadást Békéscsabán

„Mit hozunk otthonról? Családi mintáink, és amit kezdünk velük” címmel tartott szuggesztív, számos a hétköznapi életből vett példával gazdagított előadást hétfőn délután a Mathias Corvinus Collegium békéscsabai képviseletén Dr. Kozma-Vízkeleti Dániel a szülők akadémiája program részeként.

P. G.

Dr. Kozma-Vízkeleti Dániel /Fotó: Jenei Péter/

Az MCC Pszichológia Iskola vezetője, kiképző család-pszichoterapeuta, párterapeuta és klinikai szakpszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója sokrétűen mutatta be, hogy az otthonról, gyermekkorunkban kapott minták miként befolyásolják életünket. Mint megtudtuk, a szakember már húsz éve foglalkozik párokkal. Dr. Kozma-Vízkeleti Dániel elmondta, az otthonról hozott családi minták gyakori előkerülése miatt sok szülő szorong, hogy tud-e jó szülő lenni, nem csak traumatizálja a gyermekét, gyermekeit, és számos felnőttben is él a hit, hogy nem ő felelős a saját sorsáért. A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, másfél évtizede bekövetkezett egy paradigmaváltás, amely már arról szólt, hogy mi magunk vagyunk életünk aktív alakítói, és mi vagyunk a felelősek azért, hogy miként gazdálkodunk azzal, amit otthonról hoztunk.

A szülők általában igyekeznek megadni az odafigyelést, az érzelmi támogatást és az útmutatást életünk fordulópontjaira vonatkozóan. Természetesen vannak, amit a gyerekek nem kapnak, nem kaphatnak meg, de senki nem töltheti az egész életét azzal, hogy ezért a szüleit kárhoztatja. Mint megfogalmazta, fontos, hogy összekapjuk magunkat, és magunkban összegezzük, hogy mi az, amit segíti tovább vinni az életünket. Ugyanilyen fontos, hogy "lerakjuk" azokat a dolgokat, amelyek hátráltatnak. Ehhez önreflexióra és tudatos munkára van szükség. Saját magunkra úgy kell tekintetünk, mint életünk aktív alkotóira.

A szakpszichológus beszélt arról is, hogy miként tanuljuk pici gyermekként a világot, amelynek alapozása mindig otthon, a szülők segítségével történik. A gyerekek ugyanakkor főként nem a szavak által tanulnak, hanem árgus szemekkel lesik, hogy mit tesznek a szüleik, és sokkal inkább hisznek a tetteknek, mint a szavaknak. Utóbbi mintákat is viszik tovább. Így tanulják meg mi a munka, mi a pihenés, s hogy ezeket miként érdemes szétválasztani. Ilyen módon kapnak képet arról, hogy mi a világ lényege, mi a boldogság és miért érdemes erőfeszítéseket tenni. Minta az is, ahogy a szülő beszél másokkal, de beleláthat az érzelmi zsarolásba vagy a játszmákba is. Dr. Kozma-Vízkeleti Dániel szólt arról is, hogy miért tartunk meg olyan dolgokat, amelyek nem visznek előre: - Mert ismerős, tudjuk milyen, ami pedig ismerős és megszokott, az biztonságos, ami biztonságos az pedig vonzó. A legalapvetőbb lélektani igény pedig a biztonság. Az előadáson ennek a helyzetnek a kezeléséről is részletes képet kaphattak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában