galériával / videóval

2021.12.01. 19:56

Települési és megyei értékek után nyomoztak a gyomaendrődi diákok

Javában zajlik Békésben az a Geocaching játék, amit a megyei önkormányzat „Hagyomány, Érték, Közösség Békés megyében” című pályázatának keretében valósítanak meg, összesen húsz településen. Szerdán épp’ Gyomaendrődön állomásozott, ahol a Kiss Bálint Általános Iskola 8. osztályos tanulói nyomozhattak a település és a megye értékei után.

Vásári Erzsébet

20211201 Gyomaendrőd geocaching vetélkedő a Békés Megyei önkormányzat szervezésében a rendezvényt megnyitotta Zalai Mihály elnök Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Forrás: Imre György

Fotó: Imre Gyorgy

Izgatottan érkeztek a Kállai Ferenc Művelődési Központba szerdán a Kiss Bálint Általános Iskola 8. A osztályos tanulói osztályfőnökükkel, Hunya Jolánnal azért, hogy ők is kipróbálhassák magukat a Geocaching játékban.

Rövid ismertető után két csapatra bontva kezdtek nyomozni azért, hogy megtalálják és jobban megismerjék Gyomaendrőd és a megye értékeit. A programra Zalai Mihály, a megyei önkormányzat elnöke is ellátogatott, aki a játékosokkal a megyei értékekről beszélgetett.

Elárulta,

hogy több, mint 1260-at tartunk számon belőlük, amiből 67 került be a megyei értéktárba.

Zalai Mihálytól, a megyei önkormányzat elnökétől megtudtuk, immár másodjára vesz részt ilyen játékon, először 4., most 8. osztályos diákokkal. Azt tapasztalta, a feladatok minden korosztály számára egyformán megoldhatók és szórakoztatók is. A Geocaching tehát eléri a célját, miszerint a lakosságának minden korosztálya ismerje meg a megye értékeit, amik összekötnek bennünket, és kapcsolódási pontot jelentenek.

Hozzátette,

a pályázat keretében a játékon túl szerveznek például túrákat, illetve közel 1000 kisfilmet készítenek az értékekről.

Majd Lehóczkiné Timár Irén alpolgármester és a helyi értéktár albizottság elnöke elmondta, öröm számára, hogy nagy érdeklődés mutatkozik a városi értékek iránt a gyerekek részéről. Bemutatott nekik két kiadványt is a települési értékekről, melyekből eddig 46-ot vettek fel a helyi értéktárba. Részletezte, hogyan kerülhet be valami az értéktárba, illetve azt, hogyan lesz közülük néhányból megyei érték, esetleg hungarikum.

Hegedűs Éva ötletgazda a Geocachingről elmondta,

hogy egy kül- és beltéren zajló nyomozós játékról van szó, amiben a megyei és a helyi értéktárba bekerült értékekre helyezték a hangsúlyt.

A játékosoknak ismertetők segítségével kellett megfejteniük egy kódot, ami után titkos segédletekkel oldottak meg csapatonként 5 feladatot. Minden megoldás után kinyitottak egy ládát, ami a megye térképének egy darabját rejtette. Végül összeállt a kép, amit UV lámpával megvilágítva kiolvasták Békés megye mottóját.

Végül elárulta, Gyomaendrőd a Geocaching harmadik állomása Szarvas és Kondoros után, onnan idén még Orosházára, majd Szeghalomra mennek, jövőre pedig további 16 településen játszanak. Kiemelte, az érdeklődés szinte mindenhol háromszoros, ami örömteli meglepetés számukra.

Fontosnak tartják a helyi értékek megismerését

Hunya Jolán kérdésünkre elárulta, örültek a Geocaching játék lehetőségének, ami egy újdonság volt számukra. Hangsúlyozta, tanárként nagyon fontos számára, hogy diákjaival megismertesse a települést, ahol élnek, azon belül is a kulturális és épített örökségeket.

Ezt pedig nem elég csupán elmondani a gyerekeknek, mert úgy ragad meg igazán bennük, ha meg is mutatja nekik például azt a tájházat, művelődési központot, református vagy katolikus templomot, amik előtt ugyan eljárnak nap, mint nap, mégsem ismerik.

Hozzátette, az értékekkel való ismerkedésre tökéletes alkalom egy ilyen játék. Gyuricza Tamás diák elmondta, jól érezte magát a Geocachingen, és a nyomozós játék során sok olyan érdekesség tárult elé Gyomaendrőddel kapcsolatban, amiről előtte nem tudott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában